16:56 14.06.2013

Нiмецька RWE готова розпочати постачання газу в Україну через Словаччину

2 хв читати

Компанiя RWE Supply&Trading GmbH (Нiмеччина) готова розпочати постачання природного газу для його подальшої доставки в Україну через територiю Словаччини, повiдомив голова правлiння нiмецької компанiї Стефан Юдиш.

"Ми постачаємо газ в Україну через Польщу з листопада 2012 року. У нас є наявнi контракти з українськими партнерами, i ми їх плануємо продовжити. Ми також плануємо розпочати постачання газу зi Словаччини, i це третiй (пiсля Польщi та Угорщини - IФ), найважливiший варiант", - сказав С.Юдиш пiд час Мiжнародної конференцiї "ABC: Україна i партнери", що вiдбувається в Києвi 13-14 червня.

Водночас вiн уточнив, що для початку таких постачань газу через Словаччину ще необхiдно остаточно вирiшити i полiтичнi, i технiчнi питання.

За його словами, реверс газу через цю країну вiдкриє можливiсть використання українських пiдземних сховищ газу для європейських компанiй.

"З вiдкриттям реверсного потоку зi Словаччини стане можливим використання українських газосховищ, але їх можна буде використовувати лише тодi, коли газ зможе вiльно входити i виходити з України. Я знаю, що Єврокомiсiя та багато iнших партнерiв над цим працюють", - сказав голова RWEST.

С.Юдиш також звернув увагу, що отримуваний RWE на кордонi зi Словаччиною природний газ стає власнiстю компанiї, i вона вже сама вирiшує, що з ним робити.

"Коли ми отримуємо газ на "Вельке Капушани" (газовимiрювальна станцiя - IФ) на словацько-українському кордонi, власнiсть переходить вiд постачальника до нас або iншого покупця. Це вже наш газ, ми за нього заплатили i можемо робити з ним те, що хочемо. Це ключовий принцип ринку", - наголосив вiн.

Як повiдомлялося, Словаччина є найбiльшим коридором постачань газу з Європи в Україну. "Укртрансгаз" ранiше запропонував словацькiй сторонi використовувати один iз чотирьох наявних газопроводiв для постачання газу в Україну в реверсному режимi, що забезпечить прийом газу обсягом до 10 млрд куб. м на рiк.

Мiнiстр енергетики i вугiльної промисловостi Едуард Ставицький ранiше прогнозував, що договiр про постачання природного газу через Словаччину мiж ПАТ "Укртрансгаз" i Eustream може бути пiдписано 15-20 червня 2013 року.

Україна у зв'язку з планами та заявами "Газпрому" про суттєве зниження транзиту росiйського газу в Європу через українську газотранспортну систему i небажанням знизити цiну росiйського газу розпочала використання своїх газотранспортних потужностей у реверсному режимi.

Україна з листопада 2012 року розпочала iмпорт природного газу з Нiмеччини через територiю Польщi за домовленостями з компанiєю RWE Supply&Trading GmbH (Нiмеччина). З квiтня 2013-го розпочалися постачання природного газу з боку Угорщини.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Рада оборони Харківщини вирішила примусово евакуювати з прикордонних громад дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування

Кличко терміново передав захисникам Вовчанська 150 fpv-дронів, квадрокоптери та системи РЕБ

На харківському напрямку ворог мав частковий успіх у районі н. п. Лук'янці, просування зупинено - Генштаб ЗСУ

Щорічний велопробіг "Шануємо пам'ять захисників України" відбудеться з 15 до 23 травня - Мінветеранів

Мінкультури внесло ще двох російських акторів до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

Будь-які переговорні формати з Росією неможливі - Подоляк про зміни в російському керівництві

Окупанти взяли в полон мирних жителів Вовчанської громади, розпочато розслідування - прокуратура

Протягом дня з прикордонних громад Харківщини планують евакуювати приблизно 1,6 тис. осіб - Синєгубов

ТЧХУ попереджає про фейкову інформацію в соцмережах щодо надання соцдопомоги

У Вовчанську та Липцях через ворожі обстріли постраждали четверо мирних жителів - Харківська ОВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА