17:32 30.05.2013

Екс-бізнесмен із Дніпропетровська заявляє про причетність Тимошенко до вбивства Щербаня в 1996 році, але свідчити проти неї не має наміру

3 хв читати

Колишній дніпропетровський бізнесмен Сергій Шрамов вважає, що екс-прем'єр України Юлія Тимошенко була причетна до організації вбивства народного депутат України Євгена Щербаня в 1996 році.

Як розповів С.Шрамов у четвер на прес-конференції в Києві, в 90-ті роки у нього був бізнес, і він близько спілкувався з екс-прем'єром Павлом Лазаренком. Зокрема, за словами С.Шрамова, він мав відношення до переведення в готівку грошей П.Лазаренка.

Колишній бізнесмен розповів, що його просили допомогти посприяти у допуску газу корпорації "ЄЕСУ" на територію Донецької області, однак він відмовився це зробити, і згодом люди П.Лазаренка запропонували його охоронцеві вбити Є.Щербаня. "Після того, як я відмовився допомогти пустити газ у Донецьку область, Султан (людина, яка мала відношення до П.Лазаренка - ІФ) мені сказав: "А твій охоронець не візьметься?". Моєму охоронцеві запропонували вбити Є.Щербаня", - розповів С. Шрамов.

За словами С. Шрамова, "Лазаренко і Тимошенко тоді займалися одним відніманням бізнесу" і, зокрема, С. Шрамов стверджує, що від дій П.Лазаренка він також постраждав, і три рази на нього було скоєно замах.

Водночас колишній дніпропетровський бізнесмен заявив, що його слова не є доказом, і він не має наміру виступати свідком у справі про вбивство Є.Щербаня. "Це не доказ. Я не маю наміру виступати свідком. Ні Кузьміну (перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін - ІФ), ні Пшонці (генпрокурор Віктор Пшонка - ІФ) я не маю наміру доводити, що Юлія Володимирівна або Павло Іванович замовляли вбивство", - сказав він.

Водночас, відповідаючи на запитання, чи вважає він Ю.Тимошенко причетною до організації вбивства Є.Щербаня, С. Шрамов сказав: "Я особисто - так".

Відповідаючи на запитання про те, яку мету він переслідує, оприлюднивши цю інформацію, і відмовляючись давати свідчення у справі, С. Шрамов сказав: "Мета моя - не звинуватити Юлію Володимирівну, а розповісти, що я знаю і що є".

Він розповів, що спілкувався з Ю.Тимошенко лише один раз, конкретних фактів він повідомити не зміг, а, розповідаючи про можливі мотиви з боку Ю.Тимошенко та П.Лазаренка в організації вбивства Є.Щербаня, зазначив: "Я розцінюю це (організацію вбивства Є.Щербаня - ІФ) як помсту. Це був занадто великий шматок - Донецьк споживав практично 30% (мається на увазі газ - ІФ)".

За словами С. Шрамова, його колишній охоронець, якому пропонували вбити Є.Щербаня, наразі перебуває в Україні на волі. "Я думаю, якщо до нього звернуться, то його почують", - сказав колишній бізнесмен.

При цьому кілька разів протягом прес-конференції С.Шрамов вказував на те, що він дуже нездоровий, у нього серйозні проблеми з серцем, йому зробили операцію. На сьогодні, за словами С.Шрамова, у нього немає бізнесу в Україні, є активи, пов'язані з землею і він планує виїхати закордон для проведення операції.

Як повідомлялося, члена виконкому Ліберальної партії, депутата Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли внаслідок отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренка категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренка заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ ТА ПЕРЕДМІСТЮ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Єрмак попросив вокаліста U2 Боно залучити якомога більше країн до Глобального саміту миру

Синєгубов: Головне - стабілізувати фронт на півночі Харківщини

Росіяни вдарили ракетою по околиці Сум, наслідки уточнюються, попередньо без жертв - ОВА

На харківському напрямку ЗСУ другу добу ведуть контрударні дії в семи прикордонних селах із РФ - ОСУВ "Хортиця"

ГУР МО про нічну атаку дронів на військові об'єкти в РФ: Це закономірний наслідок російського вторгнення

На Харківщині сили розвідки та оборони застосовують необхідні заходи - ГУР МО

У Литві відбуваються президентські вибори й референдум про подвійне громадянство

На Харківщині ситуація загострилася, тривають бої в прикордонних районах уздовж держкордону з РФ - Сирський

У понеділок в Україні, крім західних областей, подекуди невеликий дощ - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА