09:46 23.05.2013

Кузьмін: Лазаренко дав згоду на допит у справі Щербаня, але влада США перешкоджає цьому

2 хв читати

Екс-прем'єр-міністр України Павло Лазаренко, як і його колишній радник Петро Кириченко, дали згоду на те, щоб бути допитаними українським слідством, проте США не дають допитати екс-прем'єра, заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін в інтерв'ю газеті "Сегодня".

"І Лазаренко, і Кириченко свого часу дали згоду на те, щоб бути допитаними українським слідством. Але Кириченко - людина вільна, йому ніхто не може заборонити прийти до нашого посольства й бути допитаним. А Лазаренко досі в неволі. І допуск до нього - це добра воля американської влади. Поки що такої доброї волі ми не спостерігаємо. Нам не дають його допитувати й не допитують, на наше прохання, самі. І в Україну не екстрадують... А тут на нього чекає рішення суду про взяття під варту", - сказав перший заступник генпрокурора.

Також Р.Кузьмін зазначив, що під час допиту 15 травня П.Кириченко підтвердив причетність екс-прем'єра Юлії Тимошенко та П.Лазаренка до вбивства народного депутата Євгена Щербаня.

"У справі достатньо доказів винуватості Тимошенко й Лазаренка в скоєнні цього злочину. Зокрема й даних, що підтверджують особисті контакти Лазаренка й Тимошенко з цими людьми", - наголосив перший заступник генпрокурора, відповідаючи на запитання про наявність прямих доказів того, що Ю.Тимошенко була знайома з кримінальним авторитетом Олександром Мільченком - Матросом, якому, за версією слідства, заплатила гроші за вбивство нардепа Є.Щербаня.

Як повідомлялося, 26 квітня постановою слідчого Генпрокуратури слідчі дії у справі про вбивство Є.Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єра Юлію Тимошенко, було призупинено у зв'язку з регламентованими законодавством термінами, необхідністю виконання дій у рамках міжнародно-правових доручень. Наразі слідство відновлено.

"Постанову про призупинення слідства було датовано 26 квітня, слідчі дії відновлено постановою від 13 травня", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Генпрокуратури в понеділок.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

Наразі в Києві на досудовій стадії розслідування відбувається допит свідків. Ю.Тимошенко жодного разу не була присутня на допитах, хоча її захист неодноразово заявляв про бажання екс-прем'єра особисто брати участь у них.

Допит П.Кириченка в режимі відеоконференції з Сан-Франциско (США) відбувся 15 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА