11:16 21.05.2013

Держобвинувачення сподівається, що Тимошенко самій захочеться прийти до суду в справі "ЄЕСУ"

3 хв читати

Держобвинувачення вважає, що захист екс-прем'єра Юлії Тимошенко боїться оприлюднення доказів у справі про зловживання корпорації "ЄЕСУ".

"Сторона захисту використовує вигадки про існування судових рішень, ухвалених Верховним Судом України, й вимагає від районного суду закрити справу, не розглядаючи її по суті й не оприлюднюючи доказів у справі. Складається таке враження, що сторона захисту боїться оприлюднення доказів у справі, які могли би підмочити репутацію підсудної", - сказала держобвинувач Марина Капінос журналістам у вівторок після засідання суду у справі "ЄЕСУ".

На її думку, Ю.Тимошенко блокує розгляд справи в суді шляхом своєї неявки.

"Підсудна продовжує блокувати розгляд справи по суті під час судового розгляду, незважаючи на те, що ця справа перебуває в суді тривалий час, і робить це досить аморальним чином. Я вважаю, що високоморальна людина раділа б можливості з'явитися в суді й публічно домагатися визнання своєї невинуватості", - сказала М.Капінос.

Відповідаючи на питання, чому держобвинувачення не ініціює питання про виписку Ю.Тимошенко з лікарні, держобвинувач сказала, що сподівається на добровільну явку прем'єра.

"Наразі ми сподіваємося, що підсудній самій захочеться прийти до суду. Їй стане соромно, перед громадськістю насамперед, і вона чесно й добровільно розповість про обставини керівництва нею корпорацією "ЄЕСУ" і про те, як вона здобула неоднозначну славу "газової принцеси", - майже не стримуючи сміху, сказала М.Капінос.

У рамках справи "ЄЕСУ" екс-прем'єру висунуто обвинувачення за п'ятьма епізодами: організація заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 рр. шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 5 ст. 191 КК); замах на заволодіння державними коштами в особливо великому розмірі в період 1997-1998 років шляхом незаконного отримання податку на додану вартість (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК); несплата податку за підприємством ЄЕСУ (ч. 3 ст. 27, ч. 3 ст. 212 КК); несплата прибуткового податку (ч.3 ст. 212 КК); скоєння злочину шляхом службового підроблення (ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 366 КК).

Попереднє засідання Київського райсуду Харкова у справі корпорації "ЄЕСУ", яку в 1995-1996 рр. очолювала Ю.Тимошенко, відбулося 19 квітня 2012 року. Ю.Тимошенко жодного разу не була присутньою на цих засіданнях. Вона також відмовляється від участі в судових засіданнях в режимі відеоконференції, посилаючись на те, що цього не передбачає стара редакція Кримінально-процесуального кодексу, відповідно до якої розглядається справа "ЄЕСУ".

Водночас Ю.Тимошенко неодноразово заявляла клопотання з вимогою закрити справу у зв'язку з відсутністю складу злочину. Суддя Костянтин Садовський, у свою чергу, заявляв, що це клопотання буде розглянуто на відповідній стадії процесу в присутності підсудної.

Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 року засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів із Росією у 2009 році. Вона відбуває покарання в Качанівській виправній колонії в Харкові з кінця грудня 2011 року.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА