13:50 13.05.2013

Слідство у справі Щербаня було призупинено, наразі його відновлено - Генпрокуратура

2 хв читати
Слідство у справі Щербаня було призупинено, наразі його відновлено - Генпрокуратура

Слідчі дії у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює екс-прем'єра Юлію Тимошенко, було призупинено у зв'язку з регламентованими законодавством термінами, необхідністю виконання дій у рамках міжнародно-правових доручень, наразі слідство відновлено.

"Постанову про призупинення слідства було датовано 26 січня, слідчі дії відновлено постановою від 13 травня", - розповіли агентству "Інтерфакс-Україна" у прес-службі Генпрокуратури в понеділок.

"Українське законодавство - Кримінальний процесуальний кодекс - чітко регламентує терміни слідства у кримінальних провадженнях. Тому законодавець передбачив можливість призупинення слідства на підставі ст. 280 КПК. Зокрема, йдеться про необхідність виконання процесуальних дій у рамках міжнародно-правового співробітництва", - пояснили в прес-службі відомства.

У Генпрокуратурі наголосили, що в рамках розслідування справи Є.Щербаня було направлено міжнародно-правові доручення до кількох країн.

"Із цим і пов'язане рішення слідчого про призупинення слідчих дій", - зазначили в прес-службі.

При цьому в Генпрокуратурі звернули увагу на те, що з урахуванням запланованих найближчим часом слідчих дій постановою слідчого від 13 травня слідство було відновлено.

Отже, призупинення слідства у справі Є.Щербаня мало технічний характер і на суті розслідування справи не позначилося. Тобто, Генпрокуратура призупинила розслідування, щоб не було згаяно час, передбачений КПК на проведення слідчих дій на той період, доки виконуються міжнародно-правові доручення.

Раніше захисник екс-прем'єра Юлії Тимошенко Сергій Власенко повідомив, що Генпрокуратура припинила слідство у справі про вбивство народного депутата Є.Щербаня в 1996 році, в організації якого прокуратура підозрює Ю.Тимошенко.

"26 квітня Генеральна прокуратура припинила слідство у справі Щербаня", - сказав С.Власенко, додавши, що відповідного листа Ю.Тимошенко вручили 7 травня.

"На сьогодні очевидно, що цієї справи немає... На сьогодні Генпрокуратура визнала, що справу Є.Щербаня розвалено", - додав він.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко та П.Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренко категорично спростовують свою причетність до вбивства.

На 15 травня планувався допит свідка у справі Є.Щербаня - колишнього радника Павла Лазаренка Петра Кириченка, який проживає у США.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА