16:01 18.04.2013

Екс-заступник генпрокурора Обиход відзначає важливість показань свідків Кириченка в "справі Щербаня"

3 хв читати

Показання свідків екс-помічника колишнього прем'єра України Павла Лазаренка Петра Кириченка дуже важливі для розкриття вбивства народного депутата Євгена Щербаня, переконаний колишній заступник генерального прокурора України Микола Обиход.

"Думаю, що це один із основних свідків, які фігурують у цій справі, оскільки він був найближчим радником пана Лазаренка. Зокрема, він був основним зберігачем таємниць його банківських рахунків. Саме Кириченко допомагав Лазаренку відкривати ці рахунки, обслуговував їх і, природно, переказував, як посередник, грошові активи, які надходили з України спочатку на посередницькі рахунки, а потім на особисті рахунки пана Лазаренка. Це, скажімо так, фінансова сторона їхніх відносин", - розповів М.Обиход у четвер агентству "Інтерфакс-Україна", коментуючи майбутній допит П.Кириченка під час досудового слідства у "справі "Щербаня".

Він зазначив, що перший допит П.Кириченка в США відбувся в 2001 році за клопотанням Генеральної прокуратури. П.Кириченко на допиті розповів американським правоохоронцям, що вбивство Є.Щербаня було оплачено з рахунків Ю.Тимошенко.

"Я буду говорити про ту частину, яка мені відома з допиту в США. Це був допит у квітні 2001 року в Сан-Франциско групою українських та американських прокурорів. Тоді Кириченка вперше допитали з приводу перерахування грошей. Коли його запитали, що це за гроші, які Кириченко за вказівкою Лазаренка перерахував Матросу (Олександр Мільченко, кримінальний авторитет Дніпропетровська - ІФ), Кириченко відповів, що коли він запитав Лазаренка "Що за гроші надійдуть?" Лазаренко сказав: "Це Юля заплатить". Кириченко є людиною, з рахунків якого надійшли гроші на рахунки Матроса, а Матрос був одним із організаторів вбивства Щербаня. Гроші надійшли на рахунки Матроса, а потім на рахунки його дружини в банк на острові Антигуа. Тому Кириченко дуже багато знає про сутність взаємин між Матросом і Лазаренком", - розповів М.Обиход.

Екс-заступник генпрокурора нагадав, що американські правоохоронці не розслідували справу про вбивство Є.Щербаня, їх цікавили лише факти відмивання грошей П.Лазаренком, основним свідком чого і був П.Кириченка.

М.Обиход вважає, що якщо американське правосуддя на підставі свідчень П.Кириченка будувало обвинувачення, то нічого не заважає допиту П.Кириченка у справі про вбивство Є.Щербаня.

Колишній заступник генпрокурора також переконаний, що якщо американський суд узяв до відома свідчення П.Кириченка, то і суду в Україні слід оцінити їх належним чином.

Як повідомлялося, члена виконкому Ліберальної партії, депутат Верховної Ради Євгена Щербаня розстріляли 3 листопада 1996 року в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Злочинці зникли з місця події на автомобілі. Є.Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака помер у лікарні від вогнепального поранення в шию. Правоохоронні органи виключили політичну версію вбивства і як основну розробляли кримінальну.

У квітні 2003 року Апеляційний суд Луганської області засудив до довічного ув'язнення вбивцю депутата Вадима Болотських.

Син Є.Щербаня, депутат Донецької облради Руслан Щербань 4 квітня 2012 року заявив, що передав Генпрокуратурі документи про можливу причетність екс-прем'єрів Юлії Тимошенко і Павла Лазаренка до вбивства його батька.

Ю.Тимошенко та П.Лазаренка категорично спростовують свою причетність до вбивства.

18 січня 2013 року генпрокурор Віктор Пшонка заявив про завершення розслідування кримінальної справи щодо вбивства Є.Щербаня, Ю.Тимошенко вручено повідомлення в підозрі її в організації спільно з П.Лазаренком умисного вбивства з корисливих мотивів. Санкція статті, за якою їй вручено повідомлення, передбачає довічне ув'язнення. За даними В.Пшонки, Ю.Тимошенко і П. Лазаренко заплатили за вбивство Є.Щербаня $2,8 млн.

Наразі у Києві на досудовій стадії розслідування проходить допит свідків. Допит П.Кириченка в режимі відеоконференції з м. Сан-Франциско (США) призначений на 19 квітня на 16.00.

М.Обиход з 1998 до 2002 рр.. обіймав посаду заступника генерального прокурора - начальника управління з розслідування особливо важливих справ Генеральної прокуратури України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ОКУПАНТИ Б'ЮТЬ ПО ХАРКОВУ ТА ПЕРЕДМІСТЮ - ГОЛОВА ОБЛАДМІНІСТРАЦІЇ

Єрмак попросив вокаліста U2 Боно залучити якомога більше країн до Глобального саміту миру

Синєгубов: Головне - стабілізувати фронт на півночі Харківщини

Росіяни вдарили ракетою по околиці Сум, наслідки уточнюються, попередньо без жертв - ОВА

На харківському напрямку ЗСУ другу добу ведуть контрударні дії в семи прикордонних селах із РФ - ОСУВ "Хортиця"

ГУР МО про нічну атаку дронів на військові об'єкти в РФ: Це закономірний наслідок російського вторгнення

На Харківщині сили розвідки та оборони застосовують необхідні заходи - ГУР МО

У Литві відбуваються президентські вибори й референдум про подвійне громадянство

На Харківщині ситуація загострилася, тривають бої в прикордонних районах уздовж держкордону з РФ - Сирський

У понеділок в Україні, крім західних областей, подекуди невеликий дощ - Укргідрометцентр

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА