12:57 06.02.2013

Затриманий у київському аеропорту "Бориспіль" екс-прем'єр Таджикистану не звертався по статус біженця - міграційна служба

2 хв читати

У Державній міграційній службі України повідомляють, що колишній прем'єр Таджикистану Абдумалік Абдулладжанов, якого було затримано в київському міжнародному аеропорту "Бориспіль", не звертався по статус біженця.

"Ніяких офіційних звернень не було", - повідомив перший заступник голови Державної міграційної служби Віктор Шейбут у Києві в середу.

Як повідомлялося, А.Абдулладжанова затримали в аеропорту "Бориспіль" 5 лютого за запитом таджицької влади, що раніше звинуватила його в спробі державного перевороту та інших злочинах. Душанбе має намір просити Київ про його екстрадицію. Затриманий 16 років перебував у розшуку.

Уродженцю Худжанда А.Абдулладжанову 64 роки. Освіту він здобув в Одеському технологічному інституті.

У радянські часи він працював в уряді Таджицької РСР на посадах заступника міністра заготівель та міністра хлібопродуктів. Із вересня 1992 став прем'єр-міністром Таджикистану, проте вже в 1993 році подав у відставку і був призначений послом Таджикистану в Росії. У 1994 році висунув свою кандидатуру на перших всенародних виборах президента Таджикистану, проте, згідно з офіційними даними, програв нинішньому главі державі Емомалі Рахмону. Після виборів залишив Таджикистан, жив у Росії, а з 1998 року - в США.

Влада Таджикистану звинувачує А.Абдулладжанова в організації замаху на Е.Рахмона 30 квітня 1997 року, коли президент дістав поранення в ногу. Сам екс-прем'єр у своїх інтерв'ю все заперечував.

У Таджикистані, де в листопаді цього року мають відбутися чергові президентські вибори, останніми місяцями почали ходити чутки, що А.Абдулладжанов підтримає деякого кандидата від опозиції, яка поки що зберігає мовчання щодо своєї участі у виборах. Сам екс-прем'єр давно не давав ніяких інтерв'ю, і тому його позиція в цьому питанні невідома.

Наприкінці грудня минулого року іншого опозиційного політика, однак, на відміну від А.Абдулладжанова, практично невідомого електорату в Таджикистані - Умаралі Кувватова - затримали в аеропорту Дубая (ОАЕ) на прохання влади республіки. Питання щодо його екстрадиції на батьківщину досі не вирішено. Влада заперечує політичні мотиви в затриманні У.Кувватова, стверджуючи, що його обвинувачують у шахрайстві на велику суму.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кабмін провів звільнення і призначення заступника міністра в Міненерго - Мельничук

Шмигаль доручив Міносвіти та місцевій владі забезпечити ресурси для роботи генераторів у закладах профтехосвіти

Україна повинна мати можливість уражати військові цілі на території РФ - Кулеба

ФДМУ вперше реалізував через "Прозорро.Продажі" конфісковане майно підсанкційних осіб – квартири Шелкова та Сальдо

Кулеба: Україна просить партнерів розглянути можливості щодо перехоплення зі своєї території ракет, випущених РФ по українських населених пунктах

Окупанти активізувалися на Харківщині, складна ситуація залишається на покровському напрямку - Генштаб

У Генштабі підтвердили знищення в Криму російського ракетного корабля "Циклон"

Глава МЗС Німеччини: Зеленський є законним і легітимним президентом України

У Херсоні вже три постраждалих унаслідок денного обстрілу - міськадміністрація

Зеленський обговорив із Бербок постачання комплексів ППО

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА