10:35 29.01.2013

S&P очікувало ушестеро поблажливіший обсяг санкції до "Нафтогазу України", ніж зажадав "Газпром"

2 хв читати

Експерти міжнародного рейтингового агентства Standard&Poor`s оцінювали можливі санкції до Національної акціонерної компанії (НАК) "Нафтогаз України" за недобір газу в 2012 році за контрактом з "Газпромом" у розмірі $1,2 млрд, однак ніяк не у $ 7 млрд, які виставила напередодні російська сторона.

"У рамках чинного договору (що ґрунтується на принципі "бери або плати") "Нафтогаз України" зобов'язаний оплачувати певний обсяг постачань газу від "Газпрому", незалежно від того, використовує він цей газ, чи ні ... Враховуючи невибраний обсяг газу в розмірі 2,8 млрд куб. м і рівень цін на газ ($424/тис. куб. м), ми вважали, що до кінця 2012 року розмір вимог "Газпрому" до "Нафтогазу" може досягти $ 1,2 млрд", - наголошується в аналітичному звіті агентства .

При цьому в цьому ж звіті, датованому 23 січня, також міститься припущення, що в 2013 році сума претензій може збільшитися до більш ніж $5 млрд".

Експерти S&P оцінювали обсяги постачання газу "Газпромом" до Україну в 2012 році на рівні 30 млрд куб. м. У свою чергу, мінімальний обсяг газу, який "Нафтогаз України" зобов'язаний відібрати за принципом "бери або плати" в 2012 і 2013 роках - 32,8 млрд куб. м, зазначили в рейтинговому агентстві.

Як повідомлялося, Україна в 2012 році скоротила імпорт природного газу на 26,5% (на на 11 млрд 863,9 млн куб. ) порівняно з 2011 роком - до 32 млрд 939,3 млн куб. м.

Практично весь цей обсяг газу імпортовував із Росії НАК "Нафтогаз України" та підконтрольна Дмитру Фірташу OstChem Holding Limited (Кіпр). Близько 55 млн куб. м становив природний газ, імпортований НАК у листопаді-грудні за реверсної схемою згідно з контрактом з RWE (Німеччина).

Російський "Газпром" виставив НАК "Нафтогаз України" рахунок на суму близько $7 млрд за недобір природного газу в 2012 році, виходячи з передбаченої контрактами вимоги take or pay. Водночас у держхолдингу наголошують, що компанія в повному обсязі оплатила від російської компанії газ за раніше виставленими рахунками. Однак "Нафтогаз України" неодноразово повідомляв російську компанію про намір знизити закупівлі природного газу у 2012 році.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

"Укренерго" попереджає про можливі аварійні відключення споживачів у Харківській і Полтавській областях у неділю

Кількість постраждалих унаслідок ворожого удару в Харкові зросла до шести осіб

Водії міжнародних перевізників не беруть участі в протестах проти нових правил мобілізації

Ворог атакував Нікополь, постраждав чоловік - голова ОВА

Президент Грузії наклала вето на закон про "іноагентів"

Унаслідок ворожого обстрілу в Чернігівській області постраждав чоловік - голова ОВА

У Херсонській області окупанти скинули вибухівку з дрона, загинув чоловік, поранено жінку - голова ОВА

У Дніпропетровській області громадянин напав на військовослужбовця ТЦК, розпочато кримінальне провадження - Сухопутні війська ЗСУ

Ситуація на фронті залишається напруженою, від початку доби зафіксовано 66 бойових зіткнень - Генштаб ЗСУ

Міноборони запустило електронну чергу в ТЦК і СП

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА