14:33 22.11.2012

Посол Зурабов вiрить, що Київ i Москва не судитимуться через проблему закупiвлi газу

3 хв читати

Київ та Москва провадять дiалог у зв'язку з намiром НАК "Нафтогаз України" зменшити обсяги закупiвель росiйського газу, зазначає посол Росiйської Федерацiї в Українi Михайло Зурабов, проте вiн вважає, що до судових позовiв iз цiєї проблеми не дiйде.

Дипломат наголосив, що пiд час вiзиту до Москви прем'єр-мiнiстр України Микола Азаров серйозно обговорював iз росiйським колегою Дмитром Медведєвим питання енергетики.

"Одна з тем, яка на переговорах звучала, - це тема, пов'язана iз зобов'язаннями України вибирати певну кiлькiсть газу Росiйської Федерацiї. На сьогоднi ми очiкуємо обсягу iмпорту Україною газу десь у межах 27-28 млрд кубiв", - сказав М.Зурабов журналiстам у Києвi в четвер пiсля покладення квiтiв на могилу Петра Столипiна.

Водночас посол наголосив: "Переговори тривають, я думаю, що в цьому питаннi справа не дiйде до розгляду в судових засiданнях".

За словами М.Зурабова, дiалог України та Росiї щодо газу суттєво вiдрiзняється вiд того, який був мiсяць тому. "Дiалог триває. I вiн, як менi здається, на цьому етапi серйозно вiдрiзняється за змiстом вiд того, що було ще мiсяць тому", - сказав дипломат.

Вiдповiдаючи на запитання, як новий склад Верховної Ради може вплинути на активiзацiю газового дiалогу України та Росiї, посол сказав: "Я не думаю, що конкретно Верховна Рада може якось вплинути на активiзацiю енергетичного дiалогу. Я припускаю таке: якщо Росiйська Федерацiя та Україна вийдуть на домовленостi у цiй сферi, позицiї Партiї регiонiв у ВР вистачає для того, щоб таке рiшення було пiдтримано".

"Але це в тому разi, якщо змiни знадобляться для внесення корекцiй до вiдповiдного законодавства або, наприклад, для вiдповiдного схвалення деякого мiжнародного договору", - пояснив вiн.

Минулого тижня мiнiстр енергетики та вугiльної промисловостi України Юрiй Бойко повiдомив, що "Нафтогаз України" в 2012 роцi закупить у росiйського "Газпрому" 26 млрд куб. м газу". "Цього року купимо у Росiї 26 млрд куб. м. Анонсували 27, але закупимо 26", - зазначив мiнiстр. Ю.Бойко наголосив, що Україна сплачуватиме виключно за спожитий обсяг палива, незважаючи на претензiї РФ щодо скорочення обсягiв закупiвлi.

"Наступного року ми ще зменшимо закупiвлi у "Газпрому", якщо не буде зменшення цiни", - резюмував мiнiстр.

Ю.Бойко зазначив, що Україна готова обстоювати нацiональнi iнтереси в судах. "Ми абсолютно правi i ми дiятимемо так, як це вiдповiдає нашим нацiональним iнтересам. Будемо це обстоювати в Стокгольмi, або в Лондонi, або в Парижi. У нас iншого виходу немає", - уточнив вiн.

Ю.Бойко наголосив, що деяким європейським компанiям уже вдалося добитися зниження цiни на росiйський газ пiд час судових розглядiв iз "Газпромом".

Як повiдомлялося, Україну не влаштовує цiна газу, що закуповується у РФ за контрактом вiд 2009 року. У зв'язку з цим країна значно скорочує закупiвлi росiйського газу.

У свою чергу Росiя вважає, що зниження обсягiв закупiвлi до заявлених Україною обсягiв суперечить чинному контракту, не виключає звернення до суду iз цього приводу.

Як повiдомлялося, ранiше заступник голови "Нафтогазу" Вадим Чупрун повiдомив, що компанiя закупить у "Газпрому" 27,5 млрд куб. м. газу в поточному роцi. За його словами, наступного року обсяги закупiвлi газу у РФ планується скоротити до 20 млрд куб. м.

"Нафтогаз України" в першому кварталi 2012 року iмпортував росiйський газ за цiною близько $416 за 1 тис. куб. м, у другому - близько $425 за 1 тис. куб. м, у третьому - близько $426 за 1 тис. куб. м, у четвертому - близько $430 за 1 тис. куб. м.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Донецькій області через обстріли загинув один цивільний, двоє поранені, евакуйовано 257 осіб за добу

СБУ затримала навідника, який готував ракетні удари по Рівненщині

Експеримент із дистанційного обстеження знищеного житла на окупованих територіях потребує масштабування - Верещук

ГУР ідентифікувало російських льотчиків, які обстрілюють територію України з літаків Ту-95МС і Ту-160

Окупанти за добу обстріляли Суми, Білопілля та 18 прикордонних сіл Сумської області, є загиблий і поранені

Унаслідок ворожих обстрілів у Вовчанську семеро постраждалих за добу

Науседа перемагає в першому турі виборів президента в Литві

Укрпошта випустить марки з кримськотатарською та харківською вишивками

Польща витратить майже $400 млн, щоб зробити бар'єр на кордоні з Білоруссю "непрохідним"

Окупанти вночі та вранці обстріляли дві громади Сумської області

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА