10:22 01.11.2012

Нiмецька RWE може розпочати реверснi постачання газу в Україну в листопадi 2012 р. - ЗМI

2 хв читати

НАК "Нафтогаз України" та RWE (Нiмеччина) пiдписали контракт на постачання близько 1 млн кубометрiв природного газу на добу протягом листопада-грудня 2012 року, повiдомив директор департаменту балансiв газу, метрологiї та облiку газу й нафти Павло Афанасьєв мiжнародному агентству Argus Media.

За його словами, газ постачатиметься в Україну з Польщi через ГВС "Дроздовичi", однiєю з лiнiй газопроводу, що сполучає системи передачi двох країн.

П.Афанасьєв також уточнив Argus Media, що цiна iмпортованого RWE газу буде незначно нижчою за цiну росiйського газу, який "Нафтогазом" закуповує в "Газпрому" на основi довгострокової угоди.

За пiдсумками двомiсячного контракту сторони зможуть обговорити й довгостроковi домовленостi про постачання в Україну природного газу шляхом реверсного потоку.

Як повiдомлялося, на початку травня 2012 року "Нафтогаз України" i RWE Supply & Trading GmbH RWEST (Нiмеччина) уклали рамкову угоду про купiвлю-продаж природного газу.

Угода створює юридичнi основи для можливих постачань природного газу з боку RWEST. Цiни, обсяги постачань, а також зобов'язання сторiн щодо постачання природного газу визначатимуться окремими контрактами пiсля їх узгодження та пiдписання обома компанiями.

Через високi цiни на iмпортований росiйський газ i небажання "Газпрому" переглядати цiновi параметри пiдписаної в сiчнi 2009 року угоди Україна оголосила курс на диверсифiкацiю енергопостачань.

При цьому у зв'язку з планами й заявами "Газпрому" про iстотне зниження транзиту росiйського газу до Європи через українську газотранспортну систему Київ має намiр використовувати свої газотранспортнi потужностi в реверсному напрямку.

Наприкiнцi вересня головний iнженер ДК "Укртрансгаз" Олег Михалевич повiдомив, що українська газотранспортна система вже готова до реверсного прийому газу з Європи в обсязi до 5 млрд куб. м на рiк. За його словами, компанiя, зi свого боку, вже вжила низку необхiдних заходiв для прийому українською ГТС газу з Європи.

На думку експертiв, Україна зможе закуповувати на європейських спотових ринках та iмпортувати великi обсяги природного газу, починаючи з 2015-2016 рр.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ВАКС заочно заарештував Гладковського-старшого у справі про зловживання у військовій сфері

Люксембург візьме участь у Саміті миру - Зеленський

Армія РФ обстріляла Сновську громаду касетними боєприпасами, поранені троє мирних жителів - Чернігівська ОВА

Alyona Alyona про організацію "Євробачення-2024": Аполітичний пресинг був дуже великим, не дай Боже якийсь заклик

СБУ встановила весь ланцюжок причетних до підготовки терактів у Києві, виконавців затримали в гіпермаркеті

СБУ затримала агентів російської військової розвідки, які планували серію терактів у Києві до 9 травня

Олена Зеленська зустрілася в Белграді з українською діаспорою та запустила український аудіогід у фортеці Калемегдан

47 бригада повідомила про збитий російський вертоліт Ка-52 "Алігатор" вартістю $16 млн

У ЦПД спростували фейк про блокування евакуації з Вовчанська: З громади вивезли майже 6 тис. жителів, процес триває

Петиція про створення офіційного кладовища домашніх тварин у Києві не зібрала необхідних для розгляду голосів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА