18:23 09.05.2024

СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) у Херсоні, який підтримав загарбників і розфарбував стелу на в'їзді до міста в кольори російського прапора

2 хв читати
СБУ повідомила про підозру клірику УПЦ (МП) у Херсоні, який підтримав загарбників і розфарбував стелу на в'їзді до міста в кольори російського прапора

Служба безпеки України повідомила про підозру клірику УПЦ (МП), який агітував за приєднання Херсонської області до РФ і розфарбував стелу на в'їзді в місто в російський "триколор", повідомляє СБУ.

"Служба безпеки зібрала доказову базу на колаборанта Назара Шкіля – іподиякона так званої "Херсонської єпархії рпц" на тимчасово захопленій частині регіону", - ідеться в повідомленні СБУ в телеграм-каналі в четвер.

За інформацією спецслужби, під час окупації обласного центру цей священнослужитель одним із перших підтримав загарбників і пішов із ними на співпрацю як клірик місцевої громади УПЦ (МП).

"Згодом гауляйтер Сальдо погодив його "кандидатуру" на керівника місцевої окупаційної організації, яка діяла під виглядом "громадського об’єднання молоді", - уточнюють у СБУ.

Перебуваючи на цій посаді, як пояснюють у спецслужбі, фігурант зібрав однодумців для розфарбовування стели на в'їзді до окупованого Херсона в кольори російського прапора.

"Про це колаборант "відзвітував" під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів країни-агресора", - зазначається в повідомленні.

Крім того, клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо "приєднання" регіону до складу Росії.

Під час звільнення Херсона фігурант разом із батьком - настоятелем місцевого храму УПЦ (МП) утік до міста Ставрополя.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки заочно повідомили іподиякону-колаборанту про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу України: ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність), ч. 1 ст. 436-2 (заперечення збройної агресії РФ проти України), ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Розслідування проводили співробітники СБУ в Житомирській і Дніпропетровській областях за процесуального керівництва обласної прокуратури.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Нідерланди нададуть Україні БМП YPR із дистанційним управлінням

У постачанні ППО оперативності вільному світові не вистачає

Генерал Браун: Впевнений, що надані США ATACMS не були використані по Росії

Російська армія продовжує активні дії на куп'янському, курахівському, краматорському та покровському напрямках, активізувалася авіація ворога

На харківському напрямку за добу відбулося чотири бойові зіткнення, двічі - поблизу Вовчанська, ситуація під контролем

Байден розкритикував плани прокурора МКС домогтися ордерів на арешт Нетаньягу і глави Міноборони Ізраїлю

У США зараз немає планів відправляти своїх військових інструкторів в Україну - генерал Браун

Двоє цивільних постраждали внаслідок російського обстрілу Білозерки

Глава Пентагону: На "Рамштайн-22" обговорювали посилення української ППО, союзники зосереджені на потребах України для захисту Харкова та інших місць

Єгипет закликає Ізраїль відкрити всі КПП на кордоні із Сектором Гази

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА