13:47 23.04.2024

Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

1 хв читати
Україна не планує виставляти газотранспортні потужності на аукціон після завершення транзитного договору з РФ

Україна не має наміру проводити переговори з Росією про продовження контракту на транзит російського газу до Європи, що завершується 2024 року, а також не планує жодних угод, повідомив начальник управління роботи із замовниками "Оператора ГТС України" Андрій Прокоф'єв під час конференції Flame.

За його словами, відсутність угод із практичного погляду означає, що Україна "не пропонуватиме жодних потужностей на аукціони".

Чинний транзитний контракт між "Газпромом" і "Нафтогазом України" було укладено наприкінці 2019 року на період до кінця 2024 року. Він передбачав транзит на умовах "транспортуй або плати" 65 млрд куб. м 2020 року і 40 млрд куб. м у наступні роки. Однак 2022 року ОГТСУ оголосив форс-мажор приймання газу для транзиту через частину газопроводів через окуповану внаслідок російської воєнної агресії ГВС "Сохранівка", і наразі забезпечує приймання не більше ніж 42,4 млн куб. м на добу (до 15,5 млрд куб. м на рік). "Газпром" не захотів перенаправити транзитні обсяги на ГВС "Суджа".

Європейська модель бронювання газотранспортних потужностей передбачає їх розподіл не через довгострокові контракти, а через аукціони. Найближчий аукціон бронювання на 2025 рік у європейському галузевому календарі, як свідчать дані деяких платформ бронювання, запланований на 1 липня. Далі потужності можуть пропонуватися на квартальних, місячних і добових аукціонах.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА