11:16 15.02.2024

Прогресивну шкалу ПДФО варто впроваджувати після війни - голова комітету ВР Гетманцев

2 хв читати
Прогресивну шкалу ПДФО варто впроваджувати після війни - голова комітету ВР Гетманцев

Впровадження прогресивної шкали оподаткування доходів фізичних осіб, запропоноване урядом у Національній стратегії доходів, є гарною ідеєю, але її реалізація потребуватиме вдосконалення адміністрування та декларування, тому запроваджувати її можна після війни, вважає голова парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

"Прогресивна шкала - підтримую, можна це буде запроваджувати, тому що в цьому є логіка і є позитивний досвід американського, європейського оподаткування: якщо ти заробляєш більше, то маєш платити більше. Це більш справедливий підхід, тому що економічна цінність однієї гривні в доході в 7 тис. грн і в доході в 7 млн грн абсолютно різна", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Але знову ж таки це можна робити тільки на другому етапі й після війни", - додав голова комітету, уточнивши, що перший етап - це реформування податкових і митних органів за двома такими стратегічними напрямами, як диджиталізація та антикор.

Гетманцев наголосив, що єдиною перевагою плоскої ставки є легкість адміністрування, тоді як прогресивна шкала передбачає декларування, в деяких випадках - повернення державою переплачених платником податків сум, тобто більш складні механізми, які можна впровадити лише після диджиталізації податкових відносин і проведення навчання платників.

"Прогресивну шкалу може бути запроваджено, коли процес заповнення декларації стане дуже, дуже простим та доступним і не буде нікого напружувати. Податкова вже здійснює передзаповнення декларацій платників, але цей процес потрібно вдосконалювати", - сказав голова комітету.

Водночас він закликав активніше користуватися електронним кабінетом платника податків і запровадженим 2023 року застосунком "Моя податкова" з розширеними можливостями, щоб розуміти баланс відносин із податковою та державою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА