14:58 31.01.2024

ЄК пропонує продовжити тимчасовий безмитний режим для імпорту з України та Молдови

2 хв читати
ЄК пропонує продовжити тимчасовий безмитний режим для імпорту з України та Молдови

Єврокомісія (ЄК) оприлюднила в середу пропозицію продовжити чинні заходи автономної торгівлі для українського і молдовського імпорту до ЄС і зробити тимчасовий виняток із європейських правил для фермерів Євросоюзу.

"Сьогодні комісія запропонувала продовжити призупинення мит і квот на український імпорт до Євросоюзу ще на один рік, одночасно посиливши захист чутливої сільськогосподарської продукції ЄС. Це робиться відповідно до зобов'язань ЄС підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно", - йдеться в комюніке ЄК, опублікованому в Брюсселі.

"Паралельно комісія пропонує продовжити ще на рік призупинення дії всіх митних тарифів на молдовський імпорт, що залишаються, які діють з липня 2022 року", - йдеться в документі.

При цьому в Єврокомісії вказують на те, що хоча заходи автономної торгівлі мають основною метою підтримку України, вони також враховують інтереси фермерів ЄС. "З цією метою, а також з огляду на значне зростання імпорту деяких сільськогосподарських продуктів з України до ЄС у 2022 і 2023 рр., оновлені заходи автономної торгівлі містять посилений захисний механізм", - наголошується в повідомленні ЄК.

Згідно з поясненням Єврокомісії, це гарантує можливість ухвалення "швидких заходів щодо виправлення ситуації в разі значних збоїв на ринку ЄС або на ринках однієї чи кількох держав-членів".

"Щодо найчутливіших продуктів - птахівництва, яєць і цукру - передбачено екстрене гальмування, що стабілізує імпорт на середніх показниках 2022 і 2023 рр. Це означає, що, якщо імпорт цих продуктів перевищуватиме ці обсяги, мита буде відновлено для забезпечення того, щоб імпорт не перевищував значно показники попередніх років", - повідомили в Єврокомісії.

Крім того, ЄК запропонувала дозволити фермерам Євросоюзу скористатися у 2024 році відступом від правил Спільної сільськогосподарської політики ЄС, які зобов'язують їх зберігати певні території незасіяними - "під паром".

У комюніке ЄК пояснюється, що пропозиція, що її розіслали державам-членам для подальшого розгляду на їхньому рівні, "є першою конкретною політичною відповіддю на вирішення проблем доходів фермерів".

"Це також відповідає запитам, викладеним кількома державами-членами на засіданнях Ради (ЄС) із сільського господарства", - уточнюють у Брюсселі, тоді як сільгоспвиробники Бельгії готують у четвер велику маніфестацію протесту в бельгійській столиці, де відбудеться позачерговий саміт ЄС, а їхні французькі колеги мають намір блокувати Париж.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА