19:32 11.12.2023

Кількість перевірок українських перевізників у Польщі зросла

3 хв читати
Кількість перевірок українських перевізників у Польщі зросла

Польща посилила контроль за українськими перевізниками, збільшивши кількість їх перевірок; послаблень очікувати не варто, повідомив заступник міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України Сергій Деркач.

"Польська сторона пообіцяла здійснювати суворіший і масштабніший контроль саме українських перевізників. Ви знаєте, що на стороні Польщі зросла кількість перевірок українських автомобілів", - сказав він під час зустрічі з українськими перевізниками в понеділок.

За словами заступника міністра, на одній із пресконференцій міністр інфраструктури Польщі повідомив про 15 тис. перевірених українських автомобілів. У низці випадків було виявлено порушення водіями режиму відпочинку і роботи, технічного стану транспортних засобів, відсутність аптечок, також виникали питання щодо наявності необхідних документів.

Крім того, про порушення, які виявляють в українських перевізників, заявляли представники Болгарії на зустрічі міністрів транспорту в Європейській комісії.

Заступник міністра закликав перевізників зменшити кількість допущених порушень, щоб не створювати проблем під час пролонгації угоди про лібералізацію перевезень, так званого транспортного безвізу в майбутньому.

"Зважаючи на питання потенційного продовження угоди про лібералізацію перевезень, дуже важливо, щоб усіх вимог цієї угоди було дотримано, і щоб українська сторона якісно виконувала цю угоду. Висувається чимало вимог до перевізників, і ми хочемо, щоб наші перевізники були зразковими і в Україні, і на європейському ринку", - заявив Деркач.

Він також нагадав, що угода про лібералізацію забороняє українським перевізникам виконувати каботажні перевезення на території ЄС і поки що випадків порушення цієї норми не фіксувалося. "Можливо, поодинокі випадки і були, але на сьогодні офіційних даних нам не надала жодна з країн. І це дуже хороша історія", - сказав Деркач.

Раніше повідомлялося, що блокада польськими перевізниками пункту пропуску (ПП) "Ягодин - Дорогуськ" на кордоні з Україною завершилася.

Через протест польських перевізників, який розпочався 6 листопада, на прикордонних переходах "Ягодин - Дорогуськ", "Краковець - Корчова" і "Рава-Руська - Гребенне" черги на в'їзд перед заблокованими пунктами пропуску на українсько-польському кордоні з польського боку сягали десятків кілометрів. За озвученою Мінвідновлення інформацією, на українсько-польському кордоні було заблоковано 20 тис. транспортних засобів, а потік вантажних автомобілів через нього впав на 20-25%. У четвер, 22 листопада, блокада українсько-польського кордону поширилася на прикордонний перехід "Шегині - Медика", незаблокованими залишилися тільки пункти для пропуску порожнього транспорту і пункти для малотоннажних автомобілів.

Організатори блокади, які вимагають скасування запровадженого з війною "транспортного безвізу" для України, повідомляли, що згідно з офіційним дозволом місцевої влади, вона триватиме до 3 січня 2024 року, проте на окремих пунктах уже є дозволи про її продовження до лютого, тоді як українська сторона сподівається на розблокування кордону після очікуваного на початку наступного тижня приходу в Польщі до влади нового уряду під керівництвом Дональда Туска.

До польських перевізників після попереджувальної акції в листопаді з 1 грудня приєдналися словацькі, заблокувавши єдиний ПП на кордоні з Україною. Увечері 4 грудня вони припинили протест, проте сьогодні, 11 грудня, відновили.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА