14:36 25.09.2023

ДП "Ліси України" запускає онлайн-моніторинг за переміщенням транспорту з деревиною

2 хв читати
ДП "Ліси України" запускає онлайн-моніторинг за переміщенням транспорту з деревиною

ДП "Ліси України" удосконалить систему електронного обігу деревини (ЕОД) і впроваджує пілотний проєкт із GPS-моніторингу переміщення вантажного та спеціалізованого транспорту в лісових масивах, повідомив керівник підприємства Юрій Болоховець.

"Пілотний проєкт стартує вже цього року, у перспективі система охопить усі філії ДП "Ліси України". Зможемо відстежувати маршрут лісовозів, встановлювати пройдений кілометраж, місця та час стоянки, витрату пального тощо", - процитувала пресслужба підприємства його виступ під час презентації стратегії цифровізації державного лісового господарства.

За його інформацією, до системи ЕОД внесуть місцезнаходження (координати) всіх діючих складів заготовленої деревини в лісових масивах для контролю обсягів заготовленої продукції в розрізі місць штабелювання. Лісгоспи часто мають кілька точок відвантаження, а у звітності фігурує лише один склад, пояснив Болоховець.

Він нагадав, що в процесі впровадження також перебуває система фотофіксації завантаженої деревини на лісовози (наразі затверджують нормативну базу й закуповують технічні засоби). Під час оформлення товарно-транспортної накладної ("ТТН-ліс") автомобіль фотографують із трьох ракурсів, після чого файли з фотографіями завантажують у систему ЕОД. Новий функціонал дає змогу лісовій охороні, правоохоронним органам зупинити автомобіль, зайти в систему ЕОД і порівняти вигляд деревини з фото в момент завантаження.

У "Лісах України" також мають намір удосконалити так звану систему валідизації бирок. Відповідальний за облік працівник підприємства не зможе "притримувати" завантаження інформації в ЕОД, скасовувати його, щоб використовувати бирки повторно. Інформація передаватиметься в ЕОД автоматично.

"Завдяки цифровізації щось приховати стане практично неможливо. Незаконну деревину неможливо буде легалізувати й вивезти з лісу, що значно знизить відсоток незаконних рубок. Наші колеги-лісники країн Балтії кажуть, що боротьба з корупцією - це створення умов, за яких зловживання не можуть існувати. І вже давно впровадили аналогічні системи контролю", - резюмував Болоховець.

Як повідомлялося, з 1 червня 2023 року в Україні рішенням Кабінету Міністрів запущено експериментальний проєкт із видачі дозволу на спеціальне використання лісових ресурсів (лісорубного квитка) та сертифіката про походження лісоматеріалів в електронній формі.

За словами Болоховця, із запровадженням е-лісорубного квитка буде мінімізовано корупційні ризики. Електронний квиток мають надавати на кожну окрему ділянку, де планується заготівля, його дія поширюватиметься на всіх лісокористувачів. Наразі нова система працює в тестовому режимі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА