16:45 14.09.2023

ГК "Прометей" відкрила офіс у Єгипті та довела продаж зерна через нього до 100-150 тис. тонн/місяць

4 хв читати
ГК "Прометей" відкрила офіс у Єгипті та довела продаж зерна через нього до 100-150 тис. тонн/місяць

Група компаній "Прометей" відкрила офіс у Єгипті, що дає їй змогу щомісяця реалізовувати 100-150 тис. тонн зернових і олійних культур, повідомив голова правління компанії Рафаель Гороян у четвер у рамках міжнародної конференції "Black Sea Grain & Oil-2023. Шлях до відновлення".

"Дистрибуція виявилася дуже вигідною, тому що логістика до Єгипту з України під час війни через Дунай - це найкоротше плече. Плюс ми продаємо (агротовари - ІФ-У) за єгипетські фунти, маємо відносини з місцевими агровиробниками, покупцями і федеральними корпораціями", - сказав Гороян.

За його інформацією, єгипетський офіс ГК "Прометей" реалізує 50-60% агротоварів, імпортованих з України. Решту товару купують із Бразилії, Аргентини, низки європейських країн. "Єгипетський офіс "Прометея" становить активну конкуренцію Росії та її товарам в Африці, продаж якої не такий вже й хороший через санкції", - пояснив Гороян.

"Мій проєкт під час війни (ІФ-У) став серйозним челенджем для нашої компанії. Ми дуже швидко змогли оптимізувати свої зусилля, швидко змістили всі довгострокові плани, інвестиції та мрії. Ми зайнялися оптимізацією і підняли її на дуже серйозний рівень", - пояснив голова правління ГК "Прометей".

За його інформацією, на початку війни в структурі "Прометея" діяло 34 елеватори в Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях, потужності яких сягали 2 млн тонн. Під час війни вісім елеваторів опинилися на окупованих територіях. Після деокупації чотири з них вдалося повернути.

Гороян розповів, що "Прометею" під час війни допомогла розгалуженість системи елеваторів і розташування їх у різних регіонах країни. "Маневреність мережі елеваторів дала змогу компанії зберегти прибутковість і наростити ефективність за умови, що на початку війни втрати компанії сягали близько $40 млн. Ми змогли за півтора-два роки відпрацювати ці збитки і сьогодні вийшли в бій", - сказав він.

ГК "Прометей" протягом 2022-2023 років спромоглася придбати ще 4 елеватори, а також повністю оновити автопарк, який наразі налічує 70 одиниць вантажного автотранспорту та 54 залізничні вагони.

"Ми інвестували в логістику і це була найвигідніша позиція на той момент (у період початку війни - ІФ-У). Термін окупності машин становив приблизно півтора року", - пояснив він.

Гороян оцінив частку ГК "Прометей" в експорті зерна до війни на рівні 1,5%, а нині, завдяки маневреності, вона досягла 5%. Основний експорт здійснюється через порт Рені на Дунаї, що дає змогу доставляти зерно суднами невеликої тоннажності, які добре приймає Єгипет.

За інформацією Горояна, ГК "Прометей" приділяє велику увагу своїй бізнес-репутації. "Ми намагаємося, щоб наші інвестори, банки, були нами максимально задоволені. Наш рейтинг серед банківських інституцій зростає, оскільки навіть в умовах війни ми гасимо відсотки за кредитами, пролонгуємо контракти, гасимо тіло кредитів", - пояснив він і додав, що в "Прометей" кредитується лише в Україні, де "найдешевші гроші", а зарубіжні банки побоюються військових ризиків в Україні.

Гороян також відзначив поліпшення відносин і готовність до співпраці в бізнес-колах України після виходу з ринку великих транснаціональних компаній.

Основною проблемою сучасного АПК Гороян назвав "тінізацію" ринку, яка, за його оцінками, досягла 80%. Окрім військових ризиків її причиною є неповернення державою ПДВ. Гороян пояснив, що трейдери не готові втрачати ці фінанси і перекладають їх на аграріїв, усі складові бізнесу яких уже подорожчали і фінансуються виключно з їхніх особистих коштів.

"У сезоні-2023 зерновий аграрний бізнес уже став збитковим. Якщо держава не скоригує свою політику, в країні відбудеться низка банкрутств в агросекторі", - попередив голова правління ГК "Прометей".

ГК "Прометей" надає послуги зі зберігання, доробки та логістики сільгоспкультур. До російської агресії володіла 34 елеваторами в Миколаївській, Кіровоградській, Київській, Хмельницькій, Запорізькій, Сумській, Одеській, Херсонській та Дніпропетровській областях.

За підсумками 2021 року група компаній планувала отримати $45 млн EBITDA, тоді як 2020 року цей показник сягнув $32,6 млн, 2019 року - $30,5 млн.

"Прометей" протягом 2023 року планує збільшити земельний банк із 20 тис. га до 50 тис. га, а в перспективі наростити його до 100 тис. га.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА