18:33 31.07.2023

Ефект від програми "єОселя" будринок відчує щонайменше через півтора року - думка

2 хв читати
Ефект від програми "єОселя" будринок відчує щонайменше через півтора року - думка

Ефект від програми доступного іпотечного кредитування "єОселя" залежить від обсягу її фінансування і швидкості виділення коштів розпорядником програми, вважає засновник і керуючий партнер групи компаній DIM Олександр Насіковський.

"З 1 серпня українці, які не мають житла у власності, зможуть за потреби скористатись державною програмою "єОселя", будь-які обмеження щодо категорій громадян-учасників знімаються. У цієї програми цілком можливо є всі шанси справді стати драйвером будівельної галузі із середнім мультиплікатором 7,8 грн ВВП. Щоправда, з однією поправкою: навряд чи в цьому чи навіть в наступному році", - повідомив Насіковський агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, розширення іпотечної програми - гра в довгу на майбутнє, яка дасть час будівельній галузі переформатуватися і перезапустити процеси.

На думку експерта, швидких результатів чекати не варто через низку причин, серед яких низький платоспроможний попит і невідкладні статті витрат для держбюджету, пов'язані з війною. Водночас він відзначив низьку швидкість виділення цільових коштів розпорядником програми банкам-партнерам.

"Наразі видано кредитів на 722 млн. Але щоб програма запрацювала так, як про це мріють ідеалісти на ринку нерухомості, потрібно щонайменше 50 млрд в рік. Інакше "доступна іпотека" так і ризикує залишитись лише в мріях станом на зараз, адже результативність програми поки що сягає 4%, якщо брати офіційну статистику: близько 44 тис. заявок і заледве 1700 профінансованих. Є погоджені заявки, які вже 2-4 місяці чекають на гроші", - пояснив він.

Крім того, учасники програми все ще переважно обирають житло на вторинному ринку. За словами Насіковського, щоб підвищити шанси первинного ринку в боротьбі за покупця, необхідна висока динаміка будівництва, що гарантує добудову об'єкта, і низький перший внесок на рівні 15%.

Обмежувачем під час вибору квартири на первинному ринку також є гранична сума кредиту, яка не має перевищувати середню вартість житла за регіонами з відповідним коефіцієнтом, затвердженим урядом, додав він.

Заснована у 2014 році ГК DIM складається з шести компаній, що охоплюють усі стадії будівництва.

На сьогодні ГК ввела в експлуатацію 12 будинків у шести ЖК. На стадії будівництва - сім житлових комплексів категорії "комфорт+" і "бізнес-клас" - "Новий Автограф", "Метрополіс", Park Lake City, Lucky Land та ін.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА