12:56 10.07.2023

Ситуація в енергосистемі призводить до необхідності знижувати споживання у вечірні години - "Укренерго"

3 хв читати
Ситуація в енергосистемі призводить до необхідності знижувати споживання у вечірні години - "Укренерго"

Споживання електроенергії з початком робочого тижня вже зростає, водночас 9 липня в плановий ремонт виведено енергоблок однієї з атомних електростанцій, що зменшило доступний обсяг потужностей в енергосистемі та ускладнило ситуацію, повідомив системний оператор НЕК "Укренерго".

Водночас у своєму повідомленні в телеграм-каналі в понеділок НЕК зазначила, що наразі на електростанціях виробляється достатньо електроенергії для забезпечення споживачів і на сьогодні її диспетчерський центр не прогнозує відключень, але наголосила на необхідності зменшити споживання електричної енергії у вечірні години.

Там звернули увагу, що найскладнішим для енергосистеми є період з 16:00 до 23:00.

Як пояснили в НЕК, у вечірні години зменшується активність роботи сонячних електростанцій, і для забезпечення попиту необхідно залучати додаткові енергоблоки, кількість яких обмежена. Окрім цього, після повені гідроелектростанції мають обмежені можливості виробництва е/е.

За даними "Укренерго", саме у вечірні години понеділка - з 18:00 до 22:00 - передбачено імпорт електроенергії зі Словаччини з максимальною потужністю до 299 МВт, а також із Молдови - до 170 МВт з 17:00 до 21:00. Експорт відсутній. За даними сайту ENTSO-E, наразі зі Словаччини імпорт передбачено в обсязі 852 МВт-год, що майже втричі менше від імпорту в неділю, коли він становив 2112 МВт-год (у суботу - 1237 МВт-год). Дані щодо Молдови на сайті не відображаються третій місяць.

Надзвичайну ситуацію 7 липня з обвалом даху на ТЕС на Донеччині "Укренерго" зі свого боку пояснило масованими обстрілами станції ракетами й артилерією, зазначивши, що вона зазнавала їх більше за всі інші об'єкти енергетики.

"Те, що сталося в суботу, - це наслідок російських обстрілів. Приховані пошкодження, на жаль, можуть переростати в такі значні руйнування. Саме тому в енергосистемі зберігаються ризики відмов обладнання та виходу з ладу енергоблоків, і її робота зараз не така надійна, як до війни", - зазначили в НЕК.

Там додали, що дронових атак та пошкоджень зазнали всі теплові та частина гідроелектростанцій, а також мережі "Укренерго", зокрема, не працюють унаслідок пошкодження або окупації 40 ліній електропередачі напругою 220-750 кВ.

Загалом, за даними системного оператора, через бойові дії та технічні збої в роботі обладнання залишаються знеструмленими 408 населених пунктів у прифронтових і прикордонних областях.

Через негоду на вихідних було знеструмлено 16 населених пунктів у Чернігівській та Сумській областях, в окремих районах Чернігівщини триває відновлення енергопостачання.

За даними Міненерго в телеграм-каналі, триває фіксація та ліквідація наслідків повені, що виникла через підрив дамби, зокрема, у Херсоні під'єднано до мережі 143 споживача, відключених після підтоплення, а ще залишаються без світла 12,9 тис. споживачів.

Щодо ситуації на ЗАЕС, то там зазначили, що фіксується незначне зниження рівня води в ставку-охолоджувачі - до 16,50 м (кількома днями раніше було 16,57 м, потім 16,56 м - ЕР). У міністерстві зазначають, що цього достатньо для потреб станції.

Як повідомлялося з посиланням на Міністерство енергетики, кількість жертв унаслідок руйнування та обвалення даху на ТЕС на Донеччині 7 липня зросла до трьох - під час рятувальних робіт під завалами виявлено тіла двох загиблих працівників, яких раніше вважали зниклими безвісти.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА