20:01 15.05.2023

В Україні хочуть сформувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів на основі 3-відсоткових часток учасників ринку від обсягів реалізації - законопроєкт

2 хв читати
В Україні хочуть сформувати мінімальний запас нафти і нафтопродуктів на основі 3-відсоткових часток учасників ринку від обсягів реалізації - законопроєкт

Комітет з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Верховної Ради розглянув законопроєкт №9024 про формування мінімальних запасів нафти і нафтопродуктів (МЗНН) в Україні, який формуватиметься за рахунок щорічного накопичувального перерахування 3-відсоткових часток від запропонованого на ринку пального його учасниками.

Як повідомив заступник міністра енергетики Микола Колісник під час презентації документа на засіданні енергокомітету в понеділок, документ передбачає формування МЗНН обсягом 61-денного середньодобового внутрішнього споживання в країні.

"Ми визначили, що початковий крок - це 3% від певної бази - 61 дня споживання... Це той обсяг, який на сьогодні вже здебільшого сформований учасниками ринку, тобто якогось обтяження для учасників ми не створимо", - зазначив він.

Водночас, за словами Колісника, законопроєкт передбачає встановлення для учасників ринку мінімальних обсягів часток у МЗНН обсягом 2 тис. тонн нафти або нафтопродуктів - для імпортерів і 50 тис. тонн - для виробників.

Відповідно до документа, учасники можуть поповнювати МЗНН тим видом продукту, яким вони оперують на ринку: нафтою, бензином, дизпальним або скрапленим газом.

Структура МЗНН передбачає його формування у співвідношенні 30% - нафта і 70% нафтопродукти. У свою чергу 70% структури запасу самих нафтопродуктів має становити дизпальне, а 30% - бензин і скраплений газ за умови можливої заміни скрапленого газу бензиновим еквівалентом.

Як пояснив Колісник, законопроєкт містить перехідні норми, які передбачають можливість зберігання МЗНН не тільки на нафтобазах, а й на АЗС. Також допускається зберігання не більше ніж 50% МЗНН за кордоном: у сусідніх з Україною країнах ЄС та в інших країнах-членах Енергетичного співтовариства, в яких запроваджено систему зберігання мінімального запасу.

Водночас голова енергокомітету Ради Андрій Герус зазначив, що можливість розосередження МЗНН на різних об'єктах зберігання є вкрай важливою з точки зору енергобезпеки країни.

"Якщо обсяги розподілити у всіх можливих АЗС, нафтобазах і за кордоном, це буде досить велика розосередженість, і великі обсяги нафтопродуктів в одному місці зберігатися не будуть. Тому будуть правильно і коректно підібрані механізми, як можна зберігати", - сказав він.

Законопроєкт також запроваджує визначення понять оператора і відповідального зберігача, які надають послуги зберігання МЗНН на власних потужностях. При цьому оператором може бути суб'єкт будь-якої форми власності, що відповідає законодавчим критеріям.

Як зазначив заступник міністра енергетики, метою законопроєкту відповідно до європейських принципів є винятково створення механізму покриття фізичного дефіциту нафти і нафтопродуктів у кризових ситуаціях. При цьому МЗНН не має впливати на цінову ситуацію на ринку.

Відповідно до документа, Кабінет Міністрів зберігає за собою право моніторингу належної якості пального в МЗНН та здійснення аудиту його якості відповідними органами.

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА