12:38 04.05.2023

Програма "єОселя" має високий попит, проте гальмується через недостатнє фінансування - девелопери

2 хв читати
Програма "єОселя" має високий попит, проте гальмується через недостатнє фінансування - девелопери

Державна програма доступного іпотечного кредитування "єОселя" має високий попит з боку потенційних покупців житла, проте її реалізація гальмується через недостатнє фінансування, констатують українські девелопери.

"І банки, і забудовники продовжують отримувати консультаційні запити щодо участі в «єОселя». Ледь не половина звернень до відділів продажу компанії стосується можливості придбати квартиру на умовах пільгової іпотеки від держави", - розповіла агентству "Інтерфакс-Україна" комерційна директорка компанії "Інтергал-Буд" Анна Лаєвська.

За її словами, у столичному регіоні на участь у програмі "єОселя" акредитовано 21 будинок "Інтергал-Буду", однак на сьогодні підписано лише дев'ять угод на купівлю квартир за цією програмою.

"Ця цифра незмінна вже протягом декількох місяців, що в першу чергу пов'язано з припиненням фінансування програми. Наразі «Укрфінжитло» та уряд шукають додаткові фінансові джерела для продовження програми, оскільки попит на участь серед потенційних позичальників чималий", - зазначила Лаєвська.

Високий попит на пільгову іпотеку відзначив і генеральний директор групи "Ковальська" Сергій Пилипенко. До участі в "єОселя" акредитовано два будинки девелопера, ще два ЖК - "31" і "Будинок на Вавілових" з готовністю 60% - перебувають на завершальному етапі акредитації.

"Державна іпотечна програма, хоча і надає покупцям надію придбати житло - і це ми бачимо за кількістю звернень до відділу продажу, - але поки працює дуже повільно через відсутність фінансування", - зазначив він у коментарі агентству "Інтерфакс-Україна".

На його думку, стимулювати ринок первинної житлової нерухомості зможе як фінансування програми пільгової іпотеки, так і реалізація держпрограми компенсації за зруйноване і пошкоджене житло, раніше анонсована до запуску в травні.

"Є сподівання, що частка запитів і безпосередньо угод збалансується після розгортання цільових державних програм, направлених саме на купівлю житла на первинному ринку нерухомості", - повідомив Пилипенко.

Як повідомили агентству в компанії Alliance Novobud, у програмі доступного кредитування беруть участь два ЖК із портфеля девелопера. Забудовник уклав дві угоди за програмою "єОселя", останню з яких - у лютому 2023 року. Клієнтами, які придбали квартири на пільгових умовах, були військовослужбовці.

"Наразі головна проблема — фактична відсутність фінансування програми. Маємо близько десяти угод, які очікують на транші. Велика кількість заявок знаходиться на етапі погодження", - поінформувала директорка з маркетингу Alliance Novobud Ірина Міхальова.

Вона також наголосила на важливості допуску до участі в програмі житлових проєктів на стадії будівництва, а також розширення дії програми на українців різних професій.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Дефіцит е/е зменшився через потепління, але залишається суттєвим ввечері та вночі - "Укренерго"

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА