14:11 01.02.2023

Рівень вакантності у торгових центрах Києва досяг 21,5% - директор UTG

2 хв читати

Середньозважений рівень вакантності у торгових центрах Києва зріс практично вдвічі - з 11,5% у 2021 році до 21,5% на кінець 2022 року, повідомила агентству "Інтерфакс-Україна" директор Української торгової гільдії (UTG) Євгенія Локтіонова.

"Зростання вакантності у торговельних галереях Києва та більшості регіонів України спричинено низкою обставин, усі вони пов'язані з війною. Тотально вийшли з ринку ритейлери, пов'язані з Росією, натомість немає достатнього асортименту альтернативних іноземних універмагів на звільненій площі. Частина великоформатних міжнародних операторів (Inditex, H&M, IKEA) ухвалила рішення про заморожування своєї роботи до повного завершення воєнних дій", - пояснила вона.

Експерт прогнозує у 2023 році продовження тренду оптимізації мереж зі скороченням кількості магазинів. "Ритейлери зосередять свою увагу виключно на прибуткових об'єктах і закриватимуть збиткові", - сказала Локтіонова.

Загалом, за її словами, триватиме зростання вакантності у ТЦ, особливо в масштабних об'єктах регіонального (на кінець 2022р – 30,9%) та окружного (19,2%) форматів.

"Вакантність у низці об'єктів перевищує 75%. Великоформатні об'єкти можуть і надалі зазнавати серйозних труднощів із заповненням у середньостроковій перспективі (відсутність якорів, дефіцит розваг, нестача універмагів). Щоб нормалізувати вакантність, необхідно не лише працювати над залученням до країни нових міжнародних мережевих ритейлерів, а й підтримувати національних товаровиробників та створювати передумов для їх масштабування", - зазначає Локтіонова.

Експерт також виділила необхідність переформатування галерей одразу після воєнних дій та нормалізації ситуації.

"Ціла низка об'єктів буде змушена ухвалювати буквально екстремальні рішення. Стабілізується ситуація і одразу загостриться конкуренція", - зауважила Локтіонова.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль доручив Міненергетики та "Укренерго" розробити проєкт постанови щодо справедливих графіків відключень споживачів від електроенергії

Україна виконала всі структурні маяки до очікуваної наприкінці травня місії МВФ щодо 4-го перегляду програми EFF - заступниця міністра фінансів

Тимчасова комісія КМДА щодо "Київміськбуду" запропонує владі докапіталізувати будкомпанію

Зростання реального ВВП України у квітні-2024 сповільнилося до 4,1% - ІЕД

"Укренерго" відмовилося від обмеження енергопостачання з 11:00 до 17:00 вівторка через сонячну погоду

NovaPay конкуруватиме з банками за зарплатні картки

НБУ в понеділок опустив офіційний курс гривні на 24 коп.

Попит на зарядні станції в мережі "Епіцентр" зріс більш ніж увосьмеро

"Метінвест" у I кв. скоротив виробництво сталі на 4%, коксу на 11%, наростив окатишів майже на третину

DIM спільно з банком "Глобус" запускає іпотечну програму для ЖК А136

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА