15:29 23.05.2022

Продовольчу кризу у світі всі відчують у липні - міністр Сольський

2 хв читати
Продовольчу кризу у світі всі відчують у липні - міністр Сольський

Багато країн уже в липні відчують наслідки продовольчої кризи, спровокованої військовим вторгненням РФ в Україну та блокуванням її ключової експортної інфраструктури на Чорному морі.

Через два місяці світова спільнота побачить, що альтернативи постачанню зерна з України немає, заявив міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський в інтерв'ю виданню "Голос Америки" в понеділок.

"Я думаю, що світ почне гостро це відчувати десь у середині липня. Тому що багато країн Північної Африки, арабських країн, країн Південно-східної Азії - вони все ще споживають те, що закупили раніше, ті резерви, які сформовані. Але вони всі очікують нового врожаю. Як і в будь-якій ситуації, кожен сподівається на краще. Мовляв, якось саме вирішиться. Але ж ми розуміємо, що саме не вирішиться", - наголосив міністр.

За його словами, цього літа в Україні вирішуватиметься "питання трьох урожаїв".

"По-перше, ми не можемо вивезти врожай 2021 року; по-друге, ми не зможемо зібрати та вивести поточний урожай, оскільки половина цього посіву розташована на окупованих територіях і на територіях активних бойових дій; по-третє, фермери не захочуть сіяти озиму пшеницю в серпні (вони або не сіятимуть взагалі, або перейдуть на інші культури, наприклад на ріпак, який менше дає тонн на гектар, але більше коштує)", - пояснив Сольський.

Він переконаний, що вже в липні багато країн відчують наслідки війни, що триває в Україні, за рахунок подорожчання або дефіциту продовольства, і, незважаючи на їхню віддаленість від лінії фронту з Росією, вони все одно вже платять за цю війну.

"І це зрозуміє будь-яка країна і будь-який начальник на Філіппінах, в Індонезії, в будь-якій африканській країні, що вони разом зі своїми людьми щодня доплачують за цю війну, яку розв'язала Росія", – наголосив міністр.

Як повідомлялося, у травні Сольський запропонував світовій спільноті обговорити створення впливової організації основних країн-постачальників зернових у світі для реагування на сучасні виклики та загрози продовольчій безпеці, зокрема з боку РФ.

Український міністр також закликав колег максимально сприяти зняттю блокади на експорт агропродукції з України.

"Через блокаду українських морських портів на світовий ринок не потрапило 7 млн тонн пшениці, 14 млн тонн зерна кукурудзи, 3 млн тонн соняшникової олії та 3 млн тонн соняшникової макухи, а також інших культур. Це вже призвело до рекордного зростання цін на світовому ринку і неминуче спричинить світову продовольчу кризу і зростання інфляції", – зазначив Сольський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Прем'єр Норвегії на Саміті миру оголосив про виділення допомоги на ремонт енергетичної інфраструктури України

"Нафтогаз" упровадив внутрішній регламент REMIT

"Київтеплоенерго" поміняло на Солом'янці пошкоджену ділянку тепломережі під залізничними коліями без перекриття руху

IFC має намір профінансувати будівництво "Галнафтогазом" ВЕС 150 МВт

DFC і Proparco мають намір надати по $50 млн ЄБРР у 2025 р. для покриття ризиків із торговельного фінансування України

НАБУ направило до суду справу про завдання збитків ДП "Укрспирт" на 55 млн грн

"Укрнафта" планує побудувати у 2024 р. ще близько 100 МВт газової генерації

"Метінвест" має стратегію переходу до виробництва "зеленої" сталі, є проєкти з нарощування випуску окатишів DRI - CСO

НБУ очікувано знизив облікову ставку до 13%

"Енергоатом" найближчими днями виведе в плановий ремонт енергоблок 1000 МВт

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА