19:47 26.11.2021

"Нафтогаз" міг втратити через контракт з "ЙЕ Енергія" 110 млрд грн

3 хв читати
"Нафтогаз" міг втратити через контракт з "ЙЕ Енергія" 110 млрд грн

НАК "Нафтогаз України" міг втратити внаслідок виконання договору з компанією ТОВ "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа 110 млрд грн, чого вдалося уникнути завдяки створенню на базі "Нафтогазу" балансуючої групи та відмови від цього контракту, йдеться у прес-релізі компанії у п'ятницю.

Як раніше повідомлялося, угода щодо продажу "ЙЕ Енергія" 6 млрд куб. м природного газу за ціною 7,42 грн/куб м була підписана попереднім керівництвом "Нафтогазу" наприкінці березня цього року і дозволяла газопостачальним компаніям Фірташа реалізовувати ресурс населенню за річними контрактами за ціною 7,99 грн/куб. м.

Однак, як нагадали в НАК, договір з "ЙЕ Енергія" містив проблемні питання з точки зору дотримання державних інтересів, оскільки структура контрактних відносин не містила обмеження постачання природного газу виключно для побутових споживачів.

"Таким чином надлишковий ресурс компанія Фірташа мала можливість реалізувати промисловим споживачам за ринковою ціною", - заявив директор з інтегрованих комунікацій НАК "Нафтогаз України" Максим Білявський, якого цитує прес-служба.

За його словами, за таких умов "ЙЕ Енергія" або інша газопостачальна компанія могла взагалі не постачати газ населенню і просто перепродувати законтрактовані обсяги на ринку. Зі свого боку це могло призвести до того, що "Нафтогаз" через механізм постачальника "останньої надії" (ПОН) був би змушений забезпечувати газом побутових споживачів, від яких відмовився постачальник, що в результаті могло вилитися в "колосальні втрати для національної компанії та держави відповідно".

"Ми підрахували, що якби цей контрагент отримував упродовж опалювального сезону 2021-2022 рр. газ за цими договорами, втрати "Нафтогазу" могли б перевищити 110 млрд грн", - зазначив Белявський, пославшись на висновки ініційованого новим менеджментом НАК службового розслідування від 21 травня 2021 року.

За результатами розслідування компанією було схвалено рішення про створення балансуючої групи та зупинення договору з "ЙЕ Енергія".

Як повідомлялося, голова правління "Нафтогаз України" Юрій Вітренко раніше заявив, що з 1 жовтня НАК почав постачати газ компаніям для подальшого його продажу населенню на новій договірній базі - балансуючої групи, - відмовившись, зокрема, від договору з "ЙЕ Енергія" Дмитра Фірташа.

"При цьому завдяки діям "Нафтогазу" вдалося запобігти потенційним втратам держави від перепродажу газу, що видобувається компанією, у розмірі до 5,3 млрд грн у жовтні. Якщо ж порахувати до закінчення опалювального сезону, завдяки цим змінам з-під ризику виведено величезну суму можливих втрат понад 110 млрд грн. Це результат роботи балансуючої групи, яка об'єднала понад 50 газопостачальних компаній", – резюмував Белявський.

У свою чергу, за інформацією джерел у Facebook з посиланням нібито на дані ТОВ "Оператор ГТС України", підприємства "ЙЕ Енергія" у жовтні отримали від НАК 490 млн куб. м газу замість 350 млн. куб. м, зафіксованих попереднім березневим контрактом, завдяки чому "ЙЕ Енергія" могла отримати до $100 млн додаткового прибутку.

Водночас у "Нафтогазі" цю інформацію спростовують. "Це обвинувачення безпідставне і не відповідає дійсності. Більше того, сама логіка розрахунків є хибною", - заявив агентству "Інтерфакс-Україна" Білявський.

 

 

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль

Обмеження енергоспоживання для промисловості повертаються на вечір - "Укренерго"

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА