11:54 11.08.2021

Таргетування інфляції у "книжковому варіанті" в Україні не працює - перший віце-прем'єр

2 хв читати
Таргетування інфляції у "книжковому варіанті" в Україні не працює - перший віце-прем'єр

Перший віце-прем'єр - міністр економіки Олексій Любченко виступає проти підвищення Національним банком України облікової ставки до 8% у поточній ситуації та заперечує ефективність застосування таргетування інфляції в "книжковому варіанті".

"Я як перший віце-прем'єр-міністр - міністр економіки загалом у макромоделі точно маю право на власну думку про економічну модель розвитку. Так, вона розходиться з думкою Національного банку, якщо дивитися на фактичне рішення про підвищення облікової ставки до 8%", - сказав він в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Таргетування інфляції в "книжковому варіанті" в Україні не працює. За чотири роки після впровадження цього режиму інфляція тільки в трьох місяцях була в цільовому діапазоні Національного банку", - додав перший віце-прем'єр.

Як зазначив Любченко, при цьому наприкінці 2019 року це відбулося переважно за рахунок надмірного зміцнення гривні під впливом припливу валюти під купівлю ОВДП.

"...А досягнення мети в грудні 2020 року відбулося після 11 місяців перебування інфляції нижче за цільовий діапазон через жорстку монетарну політику", - сказав він.

На думку першого віце-прем'єра, національна економіка потребує обігових коштів. "Тоді як рішення про підвищення ставки діятиме з лагом 9-18 місяців, коли дія тимчасових проінфляційних факторів уже завершиться. Минулого року швидкість обігу грошей уповільнилася, а нам потрібне прискорення. Так, була пандемія, але гроші - це кров економіки", - констатував Любченко.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА