16:12 05.07.2021

НАБУ підтвердило відсутність змови і збитків державі у справі VAB Банку - "Укрлендфармінг"

2 хв читати
НАБУ підтвердило відсутність змови і збитків державі у справі VAB Банку - "Укрлендфармінг"

Подання Національним антикорупційним бюро України (НАБУ) і Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою (САП) справи VAB Банку до суду за підсумками розслідування з обвинуваченням за ст. 364 зловживання владою або службовим становищем підтверджує необґрунтованість обвинувачень у змові та завданні збитку державі, наголосив голова агрохолдингу "Укрлендфармінг" Олег Бахматюк, який є підозрюваним у цій справі.

"Ми хочемо привітати НАБУ із завершенням досудового слідства, яке не встановило факту злочинної змови між (екс-першим заступником голови НБУ, головою правління Райффайзенбанк Україна) Олександром Писаруком та Олегом Бахматюком, за яким справу, власне, і було відкрито. І не доведено жодних збитків державі", - повідомляється у відповіді "Укрленфармінгу" на запит агентства "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

У холдингу нагадали, що загалом справу розслідували шість років, її раніше вже закривали рішенням судів за відсутністю складу злочину, проте потім екс-генпрокурор Руслан Рябошапка її знову відновив.

"Укрлендфармінг", який вважає цю справу переслідуванням холдингу і його власника, знову наголосив, що за півтора року було звільнено 13 тис. осіб, закрито 37 підприємств, а через скорочення виробництва ціни на яйця в Україні стрімко зросли.

"Ми сподіваємося на чесний і неупереджений суд, який встановить істину і поставить крапку в цій історії...", - зазначено у заяві.

"Укрлендфармінг" додав, що продовжує виступати за конструктивне вирішення питання щодо повернення заборгованості банку.

Раніше в понеділок НАБУ і САП повідомили про завершення 2 липня досудового розслідування за підозрою 14 осіб у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України VAB Банку. Правоохоронці стверджують, що банк не надав регулятору всіх необхідних документів, а вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, була завищена майже у 25 разів шляхом складання підроблених звітів про оцінку.

У листопаді 2019 року прокурори САП і детективи НАБУ у справі заволодіння 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту повідомили про підозру десятьом колишнім і нинішнім службовцям Національного банку України та VAB Банку. Зокрема, НАБУ підозрювало власника "Укрлендфармінг" та екс-вигодоодержувача VAB Банку Бахматюка нібито у змові для виведення 1,2 млрд грн рефінансування з комерційного банку з Писаруком, який також категорично відкидає такі обвинувачення.

Тоді ж МВС за заявою НАБУ оголосило в розшук Бахматюка і його сестру гендиректора "Авангарду" Наталію Василюк. Писарук та інші підозрювані перебувають на волі під заставу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА