20:24 07.04.2021

Глава правління НДУ запевняє в прозорості рішень депозитарію

3 хв читати
Глава правління НДУ запевняє в прозорості рішень депозитарію

У Національному депозитарії України (НДУ) впроваджено прозору систему корпоративного управління за кращими стандартами і рекомендаціями, всі рішення приймаються колегіальними органами і документуються протоколами, заявив глава правління НДУ Міндаугас Бакас, коментуючи дискусію навколо Наглядової ради депозитарію і його закупівель.

"Професіоналізм повинен бути заснований на фактах, а не на емоціях", - наводяться його слова в заяві на сайті НДУ.

Голова Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку України Руслан Магомедов днями повідомив про рішення нового складу регулятора оновити наглядову раду НДУ, а також про наявність питань до конкурсу з відбору нового голови правління і закупівлі обладнання для центрів обробки даних (ЦОД). Ці дії піддав різкій критиці глава наглядової ради НДУ екс-міністр фінансів Олександр Данилюк. Збори акціонерів з питань поновлення наглядової ради може відбутися 26 квітня цього року.

Бакас, чиї п'ятирічні повноваження закінчуються в червні цього року, зазначив, що умови конкурсу з відбору нового глави правління були одноголосно затверджені всіма членами наглядової ради НДУ на засіданні 30 березня, тоді як новий глава НКЦПФР був призначений 23 лютого цього року.

Бакас також зазначив, що питання придбання обладнання для ЦОДів Нацдепозитарію правління ініціювало в другій половині 2020 року для зменшення ризиків збою в інфраструктурі через застаріле обладнання. За його словами, були проведені два незалежних аудити стану обладнання, від аудиторів отримані рекомендації, і до специфікації закупівлі обладнання не було зауважень у ІТ фахівців Національного банку України.

"На робочій зустрічі наглядової ради НДУ 17 лютого всі члени ради одноголосно підтримали проведення закупівлі обладнання через систему ProZorro. Як ініціатор цього питання, я ручаюся за кожну букву в матеріалах і готовий все пояснити новому складу регулятора", - заявив глава правління.

Бакас переміг у конкурсі на главу правління НДУ в березні 2016 року. До цього він чотири роки очолював Центральний депозитарій Литви, а раніше керував департаментом розвитку ринку фондової біржі Nasdaq OMX у Вільнюсі.

Як повідомлялося, 14 жовтня 2013 року набрав чинності новий закон про депозитарну систему, який передбачає поділ розрахунково-клірингової функції та депозитарного обліку, що раніше суміщалися комерційним депозитарієм - ВДЦП - і його конкурентом - підконтрольним державі НДУ. Закон передбачав створення єдиного Центрального депозитарію на базі НДУ, тоді як на базі ВДЦП було створено Розрахунковий центр (РЦ). Частка НБУ в РЦ становить 77,7897%, а в НДУ - 25% акцій.

Крупними акціонерами Нацдепозитарію є держава в особі НКЦПФР - 25%, пенсійний фонд НБУ - 10,9399%, державні Ощадбанк і Укрексімбанк - відповідно 25% "мінус" 1 акція і 9,9903%.

Чистий прибуток Нацдепозитарію у 2020 році зріс у 2,7 раза - до 7,93 млн грн. Збори акціонерів 26 квітня цього року розглянуть три варіанти рішення про виплату дивідендів: 3,96 млн грн, 5,94 млн грн і 7,13 млн грн.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА