13:03 30.12.2020

Україна під час реконструкції ГТС не використовуватиме комплектуючі з РФ - глава оператора

2 хв читати
Україна під час реконструкції ГТС не використовуватиме комплектуючі з РФ - глава оператора

ТОВ "Оператор ГТС України" в рамках запланованої в найближчі п'ять років масштабної реконструкції газотранспортної системи не планує використовувати комплектуючі виробництва Російської Федерації, повідомив глава компанії Сергій Макогон.

"На жаль, значну кількість газоперекачувальних агрегатів на об'єктах ГТС було вироблено в РФ у 70-80-ті роки, але в рамках масштабної реконструкції ГТС у наступні п'ять років ми плануємо повністю відмовитися від продукції з Росії. Наша ГТС не повинна залежати від обладнання з РФ", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook, коментуючи новий контракт із держпідприємством "Зоря-Машпроект".

Згідно з прес-релізом підприємства, укладений 29 грудня договір з ОГТСУ передбачає капітальний ремонт і технічне обслуговування газотурбінних двигунів компресорних станцій (КС) "Ставищенська", "Гребенківська", "Ромненська", "Зінків", "Решетилівська", "Гусятин", "Софіївська", "Бар".

За підсумками ремонту дев'яти двигунів їхній ресурс буде продовжено на 20 тис. годин. Три з них планується прийняти в ремонт уже в січні 2021 року. Загальна сума контракту становить близько 370 млн грн.

У "Зоря-Машпроект" нагадали, що в липні 2020 року з ОГТСУ вже було укладено контракт на капремонт і техобслуговування 11 двигунів на 490 млн грн.

Як повідомлялося, контракт із "Газпромом" на 2020-2024 рр. передбачає оплату російською компанією потужності ГТС України в об'ємі 65 млрд куб. м - на перший рік і по 40 млрд куб. м - на подальші чотири роки.

Зниження обсягів транзиту через ГТС України з можливою перспективою його подальшого падіння до мінімуму в подальші роки змушує країну реконструювати систему для зниження витрат на її обслуговування.

У січні 2020 року глава ОГТСУ Сергій Макогон оцінював, що навіть при 40 млрд куб. м транзиту з РФ близько 75-80% компресорних станцій є надмірними.

"Зоря-Машпроект" засноване в 1954 році. Є розробником і виробником газотурбінного обладнання. Компанія - монополіст на ринку СНД у сфері розробки та виробництва газових турбін для кораблів військового флоту. Майже вся продукція підприємства постачалася на експорт.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА