12:34 25.07.2020

Золотовалютний резерв України нині близький до максимуму, який був у 2012 році

2 хв читати
Золотовалютний резерв України нині близький до максимуму, який був у 2012 році

 Радник президента України з економічних питань Олег Устенко зазначає, що золотовалютний резерв країни нині близький до максимального рівня, який був за останнє десятиліття - у 2012 році.

"Золотовалютний резерв країни нині є на рівні $28,5 млрд. Підписано угоди з ЄС, що означає, що найближчим часом ми з вами зможемо отримати програму макрофінансової допомоги в EUR1,2 млрд - це $1,5 млрд. "Зрада", про яку говорили попередники, про те, що МВФ більше ніколи не дасть грошей - також не виправдалася. $2 млрд було отримано вчора на зовнішніх ринках, тому золотовалютні резерви будуть досить швидко поповнені й підуть за позначку в $30 млрд. До слова, теперішній рівень - це рівень, аналогічний тому максимальному рівню, який був за останнє фактично десятиліття - у 2012 році. Нині ми є на рівні 2012 року", - сказав він в ефірі телеканалу ZIK у п'ятницю.

Устенко зазначив, що, представляючи нового главу Національного банку України Кирила Шевченка, президент Володимир Зеленський чітко сказав про те, що сподівається і впевнений у незалежності НБУ. "Потім додав - незалежності від усіх, що більш ніж позитивно сприймалося всіма ринковими гравцями", - зазначив він.

Радник глави держави нагадав, що новий глава Нацбанку вже провів телефонні переговори з представниками МВФ та європейських інституцій, а 24 липня президент Зеленський мав більш ніж позитивну телефонну розмову з представниками ЄБРР, які заявили, що вони захоплені швидкістю реформування української економіки.

"Також знакова додаткова подія, яка була цього тижня, - це розміщення наших європейських облігацій. Вони були розміщені на $2 млрд. Фактично замістили ті старі борги, які були зроблені раніше попереднім урядом, на довгий і дешевший. Економія для нас, а це майже мільярд гривень на рік, - ось це розміщення. Тому це позитивний крок, який намагався зірвати своєю заявою колишній глава Національного банку країни (Яків Смолій - ІФ)", - наголосив він.

Устенко зазначив, що після подібних заяв про нібито політичний тиск очікувано збільшилася волатильність курсу гривні.

"У них (попереднього глави НБУ - ІФ) була проблема з комунікаціями - це правда, але точно не було проблем, пов'язаних із політичним тиском. І це вкрай погано, коли глава монетарної влади заявляє такі речі. І огидніше виглядали лише кроки, які виходили з Лондона від колишньої глави Національного банку пані Гонтаревої, яка фактично в журналі Central Banking писала пасквілі стосовно реформ, стосовно України, стосовно тиску. Загалом, усе, що було, - це був потік огидної інформації. Ринок відреагував на це вкрай негативно. Відреагував украй негативно - волатильність збільшилася", - пояснив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

ЄС погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 2,9%

"Київтеплоенерго" планує завершити ремонт пошкодженої ділянки тепломережі на вул.Антоновича 17 травня

Stolitsa Group лідирує за обсягом введеного житла в Києві, "РІЕЛ" - у Львові

Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області

"Укренерго" допускає аварійні відключення е/е в Україні з 18:00 до 23:00 середи в разі зростання споживання

Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА