16:28 17.06.2020

Введення мита на імпортне дизпаливо загрожує збору врожаю - УКАБ

2 хв читати
Введення мита на імпортне дизпаливо загрожує збору врожаю - УКАБ

Асоціація "Український клуб аграрного бізнесу" закликала президента України Володимира Зеленського та прем'єр-міністра Дениса Шмигаля не вводити мита на імпорт дизельного палива.

"Це подорожчання вартості ДП серйозно вплине на агросектор, особливо на порозі кампанії зі збору врожаїв. У такому разі підвищення цін призведе до додаткових витрат аграріїв на пальне у розмірі +1,9 млрд грн", - пояснює генеральний директор УКАБ Роман Сластьон у відповідній заяві, розміщеній на офіційній сторінці організації.

Як зазначає УКАБ за даними 2018 року, агросектор є другим найбільшим споживачем ДП - 1,13 млн тонн дизеля, що становить майже 20% від загального споживання ДП в Україні.

"У разі введення навіть мінімального рівня мита, запропонованого ПАТ "Укртатнафта", ціна за один літр дизельного пального може збільшитись на 1,77 грн (нинішня середня ціна 21,2 грн/л)", - йдеться в заяві асоціації.

В УКАБ також зазначають, що на сьогодні в Україні нормально функціонують лише два нафтопереробні заводи - Кременчуцький НПЗ "Укртатнафти" (група "Приват") та Шебелинський ГПЗ "Укргазвидобування", які покривають майже 45% потреб українського ринку в бензині і лише 15% - у дизельному паливі, яке є основним засобом виробництва в АПК.

"Очевидно, що обмеження імпорту не вирішить проблеми ефективності українських нафтопереробних заводів і не призведе до відновлення роботи зупинених заводів, адже цей сектор потребує значних інвестицій в оновлення та збільшення власних виробничих потужностей", - йдеться в заяві УКАБ.

Представники УКАБ звертають увагу, що схожа історія наразі відбувається з добривами, коли окремі олігархічні бізнес-структури намагаються ввести обмеження імпорту, квоти, мита і за рахунок аграріїв збільшити свої прибутки. Варто також зазначити, що так само як і з добривами, питання обмеження імпорту вже неодноразово порушувалося. Зокрема, у 2018 році ПАТ "Укртатнафта" вже зверталося до Мінекономрозвитку обмежити імпорт бензину та дизпалива, що фактично призвело б до монополізації ринку палива одним виробником.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Збільшено термін обмежень е/е для промспоживачів, імпорт знову рекордний - "Укренерго"

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА