08:32 06.05.2020

ДІЯРУ не вбачає в обмеженнях енергоблоків АЕС порушень норм безпеки

2 хв читати
ДІЯРУ не вбачає в обмеженнях енергоблоків АЕС порушень норм безпеки

Державна інспекція ядерного регулювання України (ДІЯРУ) не вбачає в рішеннях щодо режимів роботи атомних станцій будь-яких порушень правил і норм безпеки, повідомив глава інспекції Григорій Плачков у вівторок під час "круглого столу", присвяченого проблемам в електроенергетичній галузі.

Він зазначив, що відповідно до Технічного регламенту безпечної експлуатації (ТРБЕ - основний документ, що визначає безпеку експлуатації блоків), енергоблоки АЕС можуть безпечно експлуатуватися в наступних режимах: робота на потужності, мінімально контрольований рівень потужності, "гаряче зупинення", "напівгаряче зупинення", зупинка для випробувань, "холодне зупинення", зупинка для ремонту, і перевантаження палива.

При цьому, він додав, що рішення щодо вибору режиму експлуатації енергоблоку затверджується організацією, яка експлуатує самостійно і відповідно до нормативно-правових актів з ядерної та радіаційної безпеки.

"Ми не вбачаємо в діях "Енергоатому" щодо обмеження роботи енергоблоків будь-яких порушень правил і норм з ядерної та радіаційної безпеки", - сказав Плачков.

Перед цим, в.о. президента НАЕК "Енергоатом" Петро Котін підтвердив, що оновлений в кінці квітня прогнозний баланс об'єднаної електроенергетичної системи країни вимагає від "Енергоатому" виведення в резерв ще двох (крім енергоблоку №2 Запорізької АЕС) атомних блоків.

"Енергоатом" буде намагатися використовувати час вимушеного простою, наскільки це буде можливо, для оптимізації графіків проведення планових ремонтів. Енергоблоки, які перебуватимуть у резерві, будуть підтримуватися в "холодному" стані протягом всього періоду з готовністю переходу в "гарячий" стан і виходу на повну потужність у термін до 2 діб у разі поліпшення ситуації з енергоспоживанням", - сказав він.

Як повідомлялося, 21 квітня Запорізька АЕС відключила другий блок від енергосистеми і вивела його в резерв у зв'язку з балансовими обмеженнями. Пізніше стало відомо, що "Енергоатом", після перегляду прогнозного балансу енергосистеми, направив "Укренерго" доопрацьований оперативний графік експлуатації блоків АЕС в 2020 році, згідно з яким компанія готується до виведення в резерв з 10 травня енергоблоку №6 Запорізької АЕС і енергоблоку №3 Рівненської АЕС.

Крім того, також передбачається робота на зниженій потужності: блоків №3,4,6 ЗАЕС в грудні, блоку №1 Южно-Української АЕС - з квітня до серпня, блоки №2 і №3 цієї станції - з серпня до жовтня і з квітня до грудня відповідно. Зі свого боку, блок №1 Рівненської станції працюватиме на зниженій потужності з квітня до травня і з липня до жовтня, енергоблок №2 РАЕС - з квітня до червня і з липня до жовтня. Перший блок Хмельницької АЕС працюватиме на зниженій потужності з травня до серпня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА