19:47 05.03.2020

Сбербанк та ПІБ мають найвищі частки непрацюючих кредитів в Україні

2 хв читати
Сбербанк та ПІБ мають найвищі частки непрацюючих кредитів в Україні

Частка непрацюючих кредитів (NPL) у кредитних портфелях Сбербанку та Промінвестбанку - "дочок" російських держбанків в Україні станом на 1 лютого 2020 року становила 80,7% та 97% відповідно, що є найгіршими показниками серед топ-25 українських банків, повідомив Національний банк України в четвер.

За даними НБУ, які Нацбанк уперше почав оприлюднювати на своєму сайті у вигляді dashboard у розділі індикаторів фінансової стабільності, обсяг NPL у Сбербанку на початок лютого-2020 становив 36 млрд грн, у Промінвестбанку - 33,47 млрд грн порівняно з 45,54 млрд грн та 43,74 млрд грн, відповідно, роком раніше.

"На першому етапі вже можна побачити, як змінювалися кредитний портфель та питома вага поганих кредитів (NPL) у тому чи іншому великому банку з 2006 року по сьогоднішній день. Звичайно, показник NPL наводиться згідно з ретроспективою звітності", - зазначив координатор Експертної платформи НБУ Андрій Блінов на своїй сторінці у Facebook.

Згідно з інфографікою, показник непрацюючих кредитів у Банку Кредит Дніпро, що належить Віктору Пінчуку, знизився за рік на 4 відсоткові пункти (в. п.) і становив на початок лютого цього року 59,5%. В абсолютному виразі сума NPL у цьому банку за рік також знизилася - з 4,748 млрд грн до 3,737 млрд грн.

Найнижчі показники непрацюючих кредитів серед топ-25 банків на 1 лютого цього року були у Сітібанку (1,2%), Банку "Восток" (3,7%), Прокредит Банку (4,6%), Креді Агріколь Банку (5,8%) Райффайзен Банку Аваль (6,6%) та Укрсиббанку (6,8%). Усі ці фінустанови, окрім пов'язаного з Fozzy Group банку з приватним капіталом "Восток", належать іноземним банківським групам.

Найвищий показник непрацюючих кредитів серед банків іноземних банківських груп - 38% - у Альфа-Банку, що в абсолютному виразі становить понад 22,7 млрд грн. За рік частка NPL у Альфа-Банку зросла на 22,9 в. п., що пов'язано з приєднанням до нього восени минулого року Укрсоцбанку, що мав значний портфель непрацюючих кредитів.

Вище показники лише у державних ПриватБанку, Ощадбанку та Укрексімбанку - відповідно 78,4%, 56,1% та 54,9%.

Згідно з даними Національного банку України, загалом на початок 2020 року частка непрацюючих кредитів в Україні становила 48,4%, скоротившись за рік на 4,5 в. п.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА