15:52 25.02.2020

Оржель вважає використання газу за нинішньої ціни на нього більш вигідним, ніж видобуток вугілля

2 хв читати
Оржель вважає використання газу за нинішньої ціни на нього більш вигідним, ніж видобуток вугілля

Через значне зниження ціни на газ його використання є більш вигідним, ніж видобуток вугілля, вважає міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель.

"Потрібно максимально відверто говорити з людьми, які трудяться важкою працею шахтаря, про те, що їхнє виробництво нерентабельне. З тією ціною, яка буде на газ улітку, простіше спалювати газ, ніж видобувати вугілля", - заявив він на Ukrainian Energy Forum 2020 у вівторок.

Водночас, вважає він, зниження ціни на газ дасть змогу приймати важливі рішення в енергетичному секторі, зокрема про відмову від субсидування населення щодо споживання газу.

"Це (зниження ціни газу - ІФ) дає шанс відмовитися від субсидованої ціни на газ. Ми маємо дуже важливий історичний момент, щоб цим скористатися. Щоб українці відчули перевагу ринкової ціни, щоб ми перестали політично впливати на ціну. Й ми дивимося не лише на ціну газу, а й на ціну електроенергії", - сказав Оржель.

При цьому він зазначив: низька ціна газу може стати чинником, що сприяє відмові інвесторів від вкладення грошей у видобуток цього ресурсу, водночас дасть можливість будувати газову генерацію для балансування відновлюваних джерел енергії.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський виступив за гарантований ринок збуту українського вугілля і створення Державного комітету з вугільної промисловості.

"Має бути гарантований ринок збуту, й цей ринок - українські ТЕС. Держава повинна захистити українське вугілля, для цього потрібен енергетичний баланс на наступні 10 років, де було б відображено, скільки вугілля видобуватимемо", - сказав він на нараді працівників вугільної галузі в Києві у вівторок. При цьому він доручив Оржелю надати енергобаланс на наступні 10 років, аби розуміти, скільки вугілля видобуватиме Україна.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА