19:41 14.11.2019

ВР спростила процедуру передачі справ від "Укртрансгазу" новому оператору ГТС

2 хв читати
ВР спростила процедуру передачі справ від "Укртрансгазу" новому оператору ГТС

Згідно з ухваленим Верховною Радою законопроектом №2249 вносяться зміни до закону про публічні закупівлі, що спрощують перехід прав і обов'язків за договорами АТ "Укртрансгаз" до нового оператора ГТС України - ТОВ "ОГТСУ".

За відповідний законопроект у четвер у першому та другому читанні проголосували 286 та 266 народних депутатів відповідно.

Законопроект дозволяє новому оператору терміном на шість місяців укладати угоди з "Укртрансгазом" без процедур закупівлі, що дасть змогу ОГТСУ забезпечити безперервне надання послуг із транспортування газу.

Крім того, ВР у першому читанні підтримала 257 голосами законопроект №2359-1, яким вносяться зміни до Податкового кодексу України в частині звільнення від сплати ПДВ операцій з передачі майна, що перебуває в держвласності у складі магістральних газопроводів та інших об'єктів, що використовуються для транспортування газу і діяльності оператора ГТС, зокрема технологічного газу.

Як повідомлялося, Кабінет Міністрів України 18 вересня 2019 року оновив план анбандлінгу "Нафтогазу". Новим оператором буде ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ, 100% "дочка" АТ "Укртрансгаз"), яке з 1 липня 2019 року здійснює функції з технічної експлуатації ГТС та має відповідний персонал.

ОГТСУ буде передано у власність АТ "Магістральні газопроводи України" (МГУ), 100% акцій якого Кабмін передав в управління Міністерству фінансів. Одночасно держава передасть новому оператору в управління газотранспортну систему терміном на 15 років.

Новий оператор зможе повноцінно розпочати роботу з 1 січня 2020 року. Нова модель анбандлінгу НАК відповідає вимогам Третього енергопакета, що відкриває дорогу для укладення нового транзитного договору відповідно до європейських правил.

Верховна Рада 31 жовтня 2019 року ухвалила в другому читанні та в цілому законопроект №2239-1, необхідний для відокремлення від НАК "Нафтогаз України" діяльності із транспортування природного газу, сертифікації нового незалежного оператора газотранспортної системи (ГТС) та створення умов для укладення транзитного контракту з "Газпромом" за європейськими правилами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА