10:32 05.07.2019

"Укрхлібпром" заявляє про брак у 2019 р. продовольчого жита для виробництва хліба та хлібобулочних виробів

2 хв читати
"Укрхлібпром" заявляє про брак у 2019 р. продовольчого жита для виробництва хліба та хлібобулочних виробів

Дисбаланс попиту та пропозиції продовольчого жита на внутрішньому ринку призвів до коливання цін на окремі види хлібобулочної продукції, а ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж удвічі - до 11 тис. грн за тонну, йдеться в повідомленні Антимонопольного комітету України (АМКУ) за підсумками зустрічі з головою ради об'єднання "Укрхлібпром" Олександром Васильченком.

На думку голови "Укрхлібпрому", сьогодні в Україні достатньо сучасних потужностей для виробництва продукції з твердих сортів пшениці (макаронні вироби). Водночас відсутність посівів такого сорту пшениці в країні стримує розвиток здорової конкуренції продукції власного виробництва з високою доданою вартістю.

Голова об'єднання зазначив, що ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж удвічі - до 11 тис. грн за тонну, а загалом за п’ять місяців 2019 року ціни на хліб житній та житньо-пшеничний зросли в середньому на 7-8%.

Васильченко зазначив, що на нинішньому етапі в Україні залишається неврегульованим порядок взаємодії виробників хліба і хлібобулочних виробів із торговельними мережами щодо продукції з вичерпаним терміном реалізації, зокрема відсутня фінансова відповідальність торговельних мереж при поверненні цієї продукції.

Голова об'єднання також наголосив на необхідності перегляду стандарту на пшеницю в частині показників вмісту в ній клейковини і білка, що гарантувало б відповідні хлібопекарські властивості борошна для виробництва хліба високої якості.

Олександр Васильченко звернув увагу, що для вітчизняного ринку хліба та хлібобулочних виробів характерний високий рівень конкуренції. Частка пропозиції з боку шести найбільших суб'єктів господарювання на внутрішньому ринку не перевищує 40%, а виробничі потужності хлібопекарської галузі не використовуються в повному обсязі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль

Обмеження енергоспоживання для промисловості повертаються на вечір - "Укренерго"

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА