10:49 02.07.2019

"Укртрансгаз" передав функції технічної експлуатації ГТС дочірній компанії

2 хв читати
"Укртрансгаз" передав функції технічної експлуатації ГТС дочірній компанії

АТ "Укртрансгаз" із 1 липня 2019 року передало функцію технічної експлуатації газотранспортної системи (ГТС) України своїй 100-відсотковій "дочці" ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ), повідомила прес-служба компанії.

"Це послідовний крок у реалізації проекту з підготовки до юридичного та операційного відокремлення функції транспортування газу від видобутку та продажу газу – анбандлінгу. Юридичне відокремлення оператора ГТС є необхідною умовою для сертифікації незалежного оператора, залучення міжнародного партнера та збереження транзиту газу територією України", - зазначено в повідомленні.

В УТГ нагадують, що ОГТСУ працюватиме як окрема юридична структура в її підпорядкуванні до 31 грудня 2019 року - терміну завершення поточного договору на транзит природного газу з ПАТ "Газпром". За цей час оператор має отримати всі необхідні ліцензії та пройти попередню сертифікацію з боку українського регулятора з наступним підтвердженням секретаріатом Енергетичного співтовариства.

Далі, з 1 січня 2020 року, оператор вийде зі складу групи "Нафтогаз" і буде переданий до складу уповноваженої Кабінетом Міністрів організації.

Взаємодія між Оператором, який обслуговує об'єкти ГТС, і "Укртрансгазом", на балансі якого перебувають об'єкти ГТС, відбуватиметься на основі Договору про технічне обслуговування (service-level agreement, SLA).

До ОГТСУ до кінця серпня буде переведено майже 10 тис. співробітників, безпосередньо задіяних в експлуатації ГТС, включаючи планування, підготовку і проведення обліку технічного обслуговування мереж та іншої інфраструктури ГТС, а також збору параметрів її функціонування. У ОГТСУ буде застосовано оптимізовану організаційну структуру, яка відповідає європейським стандартам і дасть змогу ефективно управляти ГТС.

При цьому низка функцій до завершення поточного контракту з "Газпромом" залишаться в складі "Укртрансгазу" - комерційна діяльність, диспетчеризація і закупівлі. Ці функції буде передано ОГТСУ 1 січня 2020 року після отримання ліцензії від НКРЕКП.

Крім того, протягом другого півріччя 2019-го має відбутися остаточне розділення бізнес-процесів та IT-систем між "Оператором ГТС України", "Оператором газосховищ України" і сервісними підрозділами УТГ.

Як повідомлялося, "Оператора газотранспортної системи України" створено в лютому 2019 року. Це дало змогу розпочати юридичне відокремлення функції транспортування газу - спочатку в структурі НАК "Нафтогаз України", а після 1 січня 2020 року - поза групою "Нафтогаз".

"Укртрансгаз", 100% якого належить НАК "Нафтогаз України", експлуатує систему магістральних газопроводів і 12 підземних сховищ газу країни загальною ємністю 31 млрд куб. м.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Усі контракти на деревину для фортифікаційних споруд, укладені Харківською обладміністрацією, безавансові

"Укренерго" завтра планує обмежувати енергопостачання тільки промисловості

Шмигаль: Завдання кожного міністерства та міністра забезпечити енергетичну автономність установ критичної інфраструктури

Шмигаль: Енергосистема цілісна і працює стабільно, проте генерації електроенергії не вистачає

"Укренерго" підтверджує запровадження обмежень е/е з 19:00 до кінця доби, просить економити

Відкриття аеропорту у Львові допоможе закрити небо над Україною - голова Львівської ОДА

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Низка обленерго повідомляють про зміну в їхніх регіонах тривалості обмежень е/е у п'ятницю

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА