19:48 30.09.2018

Нинішній урожай винограду в Грузії може виявитися рекордним за три десятиліття

2 хв читати
Нинішній урожай винограду в Грузії може виявитися рекордним за три десятиліття

Урожай винограду в Грузії, який цього року очікувався обсягом не менше 200 тис. тонн, а на його переробку планувалося направити 150 тис. тонн, судячи з усього, до кінця жнив значно перевищить прогнозовані показники.

Як повідомляє в неділю Національне агентство вина, в Кахетії, головному виноградарському регіоні Грузії, де "ртвелі (збирання та заготівля винограду - ІФ) набуло завершальної фази, переробка винограду і доходи фермерів вже досягли рекордних показників за останні майже 30 років".

"Сьогодні в Кахетії виноробні підприємства переробили 180 тис. тонн винограду (в основному, сортів "Ркацителі", "Сапераві" і "Кахурі Мцване"), доходи ж фермерів досягли 245 млн ларі (близько $ 94 млн за поточним курсом)", - йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, зараз ртвелі зі Східної Грузії переміщається на захід країни, в тому числі вже прийшов у північну його частину - регіон Рача-Лечхумі, де вирощують унікальні сорти червоного винограду "Александроулі" і "Муджуретулі", з яких виробляють відоме вино "Хванчкара".

Згідно з попередніми даними, цього року очікується отримати близько 1500 тонн винограду цих сортів, які ростуть тільки в мікрозоні Рача.

У Грузії збережені більше 500 видів виноградної лози. У 2018 році вперше за останні роки уряд відмовився від субсидування виноградарів і винних компаній, оскільки попит на грузинське вино на зовнішніх ринках, який збільшується, спонукає виробників нарощувати закупівлі винограду.

Як заявляв перед початком ртвелі міністр охорони навколишнього середовища і сільського господарства Грузії Леван Давіташвілі, "в умовах чистої ринкової економіки буде формуватися як ціна винограду, так і принципи поставок, і втручання в це держави надмірно".

За даними Національної служби статистики, в 2017 році урожай винограду в Грузії склав 180,8 тис. тонн, що на 13,6% більше, ніж у 2016 році.

Минулого року Грузія експортувала в 53 країни 76,7 млн пляшок натурального виноградного вина (ємністю 0,75 літра) - в 1,5 рази більше, ніж роком раніше.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глава Мінекономіки скасувала наказ про бронювання Glovo, Visa, Favbet Tech, компанії заявляють про своє законне право на бронювання

Стефанішина допускає продовження режиму "торговельного безвізу" на 2025-2026 роки

Делегація України в Аргентині й Чилі пропонує вільну торгівлю та участь у відновленні - Мінекономіки

Ситуація з е/е покращиться наступного тижня з потеплінням, але її дефіцит зберігатиметься ще довго - глава "Укренерго"

Харків чи не єдине місто, яке має детальний план підготовки до зими, - радник прем'єра

Потрібно готуватися до обмежень електроенергії практично на все літо - радник прем'єра

Група Єрмака-Макфола представила новий план економічного тиску на РФ

"Укренерго" анонсує погодинні відключення е/е протягом доби, обленерго сподіваються уникнути графіків удень

ЕКА у квітні застрахувало 46 млн грн кредитних договорів, підтримавши 1,07 млрд грн експорту

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА