18:12 28.09.2018

Дії НКРЕКП створюють загрозу роботі атомної генерації - глава "Енергоатому"

2 хв читати
Дії НКРЕКП створюють загрозу роботі атомної генерації - глава "Енергоатому"

Дії Національної комісії, що здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) створюють загрозу роботі атомної генерації, вважає президент НАЕК "Енергоатом" Юрій Недашковський.

"Дії і рішення і минулого, і нинішнього складу НКРЕКУ позбавляють "Енергоатом" можливості нормально функціонувати і знищують майбутнє компанії. Штучно стримуючи оптово-ринкову ціну за рахунок атомників, НКРЕКП дозволяє приватній тепловій генерації паразитувати на державних генераціях - "Енергоатомі" та "Укргідроенерго" , - цитує його прес-служба компанії.

Ю.Недашковський зазначає, що через колосальний розрив між тарифом для теплової генерації, який сьогодні учетверо перевищує атомний тариф, в "Енергоатому" виник дефіцит коштів для закупівлі свіжого ядерного палива на суму 1,5 млрд грн.

Глава компанії також додає, що через затвердження НКРЕКП недостатнього тарифу в "Енергоатому" виникає дефіцит на суму понад 2,5 млрд грн з оплати праці та ЄСП і ще на 5 млрд із фінансування капітального будівництва та сплату інших податків.

Крім того, як зазначає президент "Енергоатому", існує загроза зриву виконання "Комплексної зведеної програми підвищення безпеки енергоблоків атомних електростанцій" (КЗПБ) .Така ситуація склалася через те, що НКРЕКП з 2016 року не може узгодити проект постанови уряду про зміну цінових показників КЗПБ у зв'язку з інфляцією і девальвацією національної валюти. "У наступному році, якщо ситуація не зміниться, у компанії просто не буде коштів на фінансування таких робіт", - наголосив Ю. Недашковський.

Президент "Енергоатому" додає, що і уряд і профільний комітет парламенту надають повне сприяння роботі компанії, проте позиція НКРЕКП - протилежна.

"Минулий і нинішній склад НКРЕКП довели ситуацію з тарифоутворенням для різних видів генерацій до критичної межі. Регулятор, що має контролювати і захищати інтереси споживачів, своїм підходом до атомної енергетики заганяє атомну генерацію в глухий кут", - резюмує він.

Як повідомлялося, "Енергоатом" є оператором усіх чотирьох АЕС України. Експлуатує 15 енергоблоків, оснащених водо-водними енергетичними реакторами загальною встановленою електричною потужністю 13,835 ГВт.

НАЕК також експлуатує Ташлицьку ГАЕС встановленою потужністю 302 МВт у турбінному режимі і побудовану на нижньому водосховищі ГАЕС Олександрівську ГЕС встановленою потужністю 11,5 МВт, які разом з Южно-Українською АЕС становлять Южно-Український енергокомплекс.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЕКА на тижні затвердить продукт страхування інвесткредитів

Дефіцит зовнішньої торгівлі України товарами в I кв.-2024 зріс на 10,4%

ЄС погіршив прогноз зростання ВВП України у 2024 р. до 2,9%

"Київтеплоенерго" планує завершити ремонт пошкодженої ділянки тепломережі на вул.Антоновича 17 травня

Stolitsa Group лідирує за обсягом введеного житла в Києві, "РІЕЛ" - у Львові

Philip Morris запустив нову фабрику у Львівській області

"Укренерго" допускає аварійні відключення е/е в Україні з 18:00 до 23:00 середи в разі зростання споживання

Керівництво БЕБ закликає проконтролювати слідство на Львівській тютюновій фабриці - ТСК

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА