11:58 20.07.2018

ВС дозволив Ощадбанку стягнути з "Укртелекому" 1,1 млрд грн заборгованості

4 хв читати
ВС дозволив Ощадбанку стягнути з "Укртелекому" 1,1 млрд грн заборгованості

Державний Ощадбанк (Київ) у Верховному суді України (ВС) отримав право на примусове стягнення з ПАТ "Укртелеком" заборгованості за договором купівлі-продажу облігацій ТОВ "ЕСУ" на суму 1,1 млрд грн, однак оператор має намір продовжувати захист своїх інтересів у суді.

"Верховний суд постановою від 17 липня 2018 року частково задовольнив касаційну скаргу Ощадбанку і скасував рішення господарського суду Києва від 27 листопада 2017 року і постанову Київського апеляційного господарського суду від 10 квітня 2018 року про розірвання договору купівлі-продажу облігацій, укладеного між банком і "Укртелекомом", на суму понад мільярд гривень", - повідомляється в прес-релізі банку.

Згідно з повідомленням, Ощадбанк отримав право на примусове стягнення з "Укртелекому" заборгованості за договором купівлі-продажу облігацій на суму 1,1 млрд грн. Відповідний позов банку вже перебуває на розгляді Господарського суду Києва.

У банку нагадали, що 15 вересня 2015 року між "Укртелекомом" і Ощадбанком було укладено договір, згідно з яким банк зобов'язався передати у власність "Укртелекому", а останній зобов'язався не пізніше 15 березня 2017 року вжити і оплатити облігації ТОВ "ЕСУ" серії "С" у кількості 1 млн штук за 1 млрд грн плюс накопичений купонний дохід за облігаціями на дату продажу.

"У серпні 2017 року, щоб уникнути виконання зобов'язань за договором, "Укртелекомом" до Господарського суду Києва було подано позовну заяву про розірвання договору та визнання зобов'язань за договором припиненими", - наголошується в повідомленні банку.

При цьому, суди першої та апеляційної інстанцій задовольнили позов, проте 17 липня 2018 року за касаційною скаргою банку судові рішення були скасовані і справу направлено на розгляд до суду першої інстанції.

Як повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" директор з корпоративних комунікацій ПАТ "Укртелеком" Михайло Шуранов, оператор здивований рішенням суду, який повернув справу на розгляд до господарського суду і скасував рішення судів двох попередніх інстанцій, які визнали необґрунтованими вимоги Ощадбанку до "Укртелекому".

"Як вам відомо, нарзі між ТОВ" ЕСУ "і Ощадбанком триває судовий спір щодо боргових зобов'язань ТОВ "ЕСУ", коректного розрахунку їхнього розміру, а також порядку і строків їх погашення. При цьому, в рамках цієї суперечки Ощадбанк намагається висунити претензії не лише до ТОВ "ЕСУ" як позичальника, але й до "Укртелекому", - зазначив він.

М.Шуранов заявив, що "Укртелеком" вважає такі вимоги безпідставними і має намір продовжити захист своїх інтересів у суді.

Як повідомлялося, 25 квітня 2013 року, між Ощадбанком та компанією "ЕСУ" було укладено договір купівлі-продажу облігацій в кількості 2 млн шт. загальною номінальною вартістю 2 млрд грн.

ФДМ на початку 2011 року продав 92,79% акцій "Укртелекому" "ЕСУ" за 10 млрд 575,1 млн грн (на той момент - близько $ 1,3 млрд). Однак у 2017 році ФДМ звинуватив "ЕСУ" в невиконанні інвестзобов'язань, які полягали у вкладенні $450 млн інвестицій і передання державі спецмережі зв'язку, і до середини грудня домігся у судах двох інстанцій рішення про повернення 92,79% акцій у держвласність. Власник "Укртелекому" заявив про намір подати касацію.

Паралельно з "ЕСУ" судиться державний Укрексімбанк, який у 2013 році також придбав його облігації, і тепер вимагає їх погашення і виплати за ними відсотків. Згідно з даними в системі розкриття інформації НКЦПФР, компанія "ЕСУ" за дев'ять місяців 2017 року скоротила чистий збиток у 8,2 рази порівняно з аналогічним періодом 2016 року - до 0,13 млрд грн, проте накопичений непокритий збиток до кінця вересня досяг 6,89 млрд грн, виторгу не було. Основним активом підприємства є довгострокові фінансові інвестиції - акції "Укртелекому", вартість яких у балансі оцінено в 10,8 млрд грн, згідно з договором купівлі-продажу від 2011 року.

На сьогодні власником "ЕСУ" виступає СКМ, яка в 2013 році купила цю компанію у кіпрської Raga, звинувачуючи останню в порушенні умов продажу у вигляді невиконання приватизаційних інвестзобов'язань і домагаючись розірвання договору купівлі-продажу та повернення "ЕСУ" у власність Raga.

У свою чергу Raga вимагає від СКМ оплати $820 млн за цим договором.

Спір між компаніями розглядався в Лондонському суді, і СКМ пропонувала державі дочекатися рішення цього суду для остаточного вирішення приватизаційного спору.

Проте 3 травня Високий суд Лондона відхилив позов СКМ у справі "Укртелекому", водночас компанія має намір і далі обстоювати свою позицію.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА