12:49 26.01.2018

Китай офіційно заявив про намір створити Полярний Шовковий шлях в Арктиці

2 хв читати
Китай офіційно заявив про намір створити Полярний Шовковий шлях в Арктиці

Китай у п'ятницю офіційно оголосив про намір розвивати ініціативу "Полярного Шовкового шляху" в Арктиці, створюючи морські торгові шляхи і зміцнюючи торговельні відносини з різними країнами регіону.

У п'ятницю прес-канцелярія Держради КНР оприлюднила першу Білу книгу про арктичну політику Китаю, в якій зазначено, що Пекін є важливою зацікавленою стороною в справах Арктики.

Китай не має територій в Арктиці, але Держрада відзначає його "географічну близькість" до полярних областей.

"Полярний Шовковий шлях" буде частиною більш широкої китайської програми "Пояс і шлях" (Економічний пояс Шовкового шляху і Морський Шовковий шлях 21-го століття).

Використання морських шляхів і природних ресурсів Арктики може доленосно вплинути на енергетичну стратегію і економічний розвиток Китаю, який входить до світових лідерів у сфері зовнішньої торгівлі і є найбільшим споживачем енергоносіїв у світі. Північний морський шлях дозволить Китаю швидше доставляти вантажі в Європу морем, ніж 48 днів, який зараз в середньому займає дорога з північних портів КНР в Роттердам через Суецький канал, пише Financial Times. У минулому році російський арктичний танкер-газовоз Christophe de Margerie ("Крістоф де Маржері") дістався з Норвегії в Південну Корею без супроводу криголамом, і шлях зайняв всього 15 діб.

Серед китайських вантажних суден першим Північний морський шлях (Північно-Східний прохід) в 2013 році освоїв Yong Sheng, що належить Cosco Shipping. Влітку 2017 року цим маршрутом пройшли ще шість китайських суден.

У вересні китайське дослідницьке судно Xue Long вперше здійснило рейс Північно-Західним проходом уздовж північного узбережжя Канади, скоротивши час у дорозі з Нью-Йорка в Шанхай на сім діб порівняно з маршрутом через Панамський канал.

"Природні умови Арктики і їх зміни безпосередньо впливають на кліматичну систему і екологічне середовище Китаю, на економічні інтереси Китаю в галузях рибальства, сільського та лісового господарства, а також на інтереси на морі", - цитує Білу книгу агентство "Сіньхуа".

Китай є однією з 13 держав-спостерігачів при Арктичній раді і бере активну участь у вирішенні трансрегіональних і глобальних проблем в Арктиці, особливо в таких сферах, як зміни клімату, довкілля, наукові дослідження, використання фарватерів, розвідка та експлуатація природних ресурсів, безпеку і глобальне управління.

Згідно з Білою книгою, Китай користується свободою або правами на наукові дослідження, судноплавство, проліт, рибальство, прокладання підводних кабелів і трубопроводів, розвідку і видобуток природних ресурсів у відкритому морі, міжнародних районах морського дна і інших спеціальних морських акваторіях і районах Північного Льодовитого океану відповідно до низки міжнародних договорів і міжнародних прав, зокрема Конвенції ООН з морського права.

Як постійний член Ради Безпеки ООН Китай несе важливу місію спільного сприяння миру і безпеки в Арктиці, зазначено в Білій книзі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Ситуація в енергетиці дуже складна, але влада працює над мінімізацією ризиків до старту опалювального сезону - Шмигаль

Продовження режиму безмитної торгівлі стосується переважно торгівлі агротоварами - Свириденко

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

Кабмін призначив Висоцького в. о. міністра агрополітики, Шкуракова - в. о. глави Мінвідновлення

Arricano збільшує представленість українських виробників серед орендарів ТРЦ

НБУ проти збільшення строків повернення експортної виручки

Мінфін анонсував отримання EUR1,9 млрд завдяки затвердженню Радою ЄС Плану України

ЄС остаточно схвалив План України для реалізації Ukraine Facility - Шмигаль

Збільшено термін обмежень е/е для промспоживачів, імпорт знову рекордний - "Укренерго"

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА