12:34 23.01.2018

Суд призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України на $112 млн

2 хв читати
Суд призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України на $112 млн

Арбітражний суд Москви призначив на 20 лютого основне засідання за позовом "Татнефти" до України про визнання і приведення у виконання рішення міжнародного арбітражу на $112 млн, повідомив кореспондент "Інтерфаксу" із залу суду.

Сторони у вівторок продовжили суперечку про ефективну юрисдикції суду, а також про наявність в України на території РФ майна, яке може бути враховано в рамках стягнення за позовом російської нафтової компанії.

"Татнефть" наполягає, що частину будівлі культурного центру України в Москві, розташованого на Арбаті, може бути стягнено, оскільки вона використовується в комерційних цілях. У свою чергу, Україна продовжує стверджувати, що будівля культурного центру має дипломатичний імунітет.

Як повідомлялося, "Татнефть" почала арбітражний розгляд проти України у 2008 році відповідно до російсько-української угоди про заохочення і взаємний захист інвестицій щодо ситуації навколо "Укртатнафти".

"Укртатнафта" створена відповідно до указів президентів України і Татарстану в 1994 році на базі Кременчуцького НПЗ. Раніше 18,296% акцій "Укртатнафти" належало структурам, наближеним до "Татнефть", міністерство майна Татарстану володіло 28,7788% акцій, ще 8,6% акцій належало безпосередньо "Татнефти". Однак у результаті судових розглядів в Україні частку татарстанських акціонерів у НПЗ було практично обнулено, а на підприємстві з'явилися нові акціонери, наближені до групи "Приват" Ігоря Коломойського і Геннадія Боголюбова.

У 2014 році міжнародний арбітраж виніс рішення на користь "Татнефти" і зобов'язав Україну виплатити російській компанії компенсацію в розмірі $112 млн, а також відсотки. У тому ж році Україна ініціювала провадження в Апеляційному суді Парижа з метою скасування цих двох арбітражних рішень. Наприкінці 2016 року Апеляційний суд Парижа залишив у силі два арбітражних рішення, що зобов'язують Україну виплатити "Татнефти" зазначену суму.

Водночас "Татнефть" у квітні 2017 року подала клопотання до Арбітражного суду Москви і Високого суду Лондона про примусове виконання рішення міжнародного арбітражу.

Арбітражний суд Москви 27 червня припинив провадження у справі, "Татнефть" оскаржила це рішення в касаційній інстанції. У серпні Арбітражний суд Московського округу скасував постанову Господарського суду Москви і направив справу на розгляд суду першої інстанції.

При цьому суд Лондона наприкінці липня визнав рішення міжнародного арбітражу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Попит на зарядні станції та інші альтернативні джерела живлення в мережі "Фокстрот" зріс утричі з початку року

ЄС остаточно схвалив "торговельний безвіз" для України - Шмигаль

Обмеження енергоспоживання для промисловості повертаються на вечір - "Укренерго"

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА