13:14 20.11.2017

Щорічний внесок України в ЦЕРН дає змогу брати участь у дослідженнях і тендерах

2 хв читати
Щорічний внесок України в ЦЕРН дає змогу брати участь у дослідженнях і тендерах

 Міністр освіти і науки України Лілія Гриневич заявляє, що щорічний внесок України за асоційовану участь у ЦЕРН (фр. CERN, Європейська організація з ядерних досліджень) становить 1 млн швейцарських франків і дає українським науковцям змогу брати участь у дослідженнях на її базі, а компаніям - брати участь у тендерах.

"У 2016 році ми заплатили 270 тис. франків, у 2017 році – це 1 млн швейцарських франків за рахунок тендерів і участі наших підприємств, наших виробництв і наукових інститутів у цих тендерах, ці кошти нам повертаються", - сказала вона під час брифінгу в рамках відкриття виставки "ЦЕРН у зображеннях" у Києві в понеділок.

Заступник міністра освіти і науки Максим Стріха зазначив, що внесок в 1 млн швейцарських франків є фіксованим, і його оплата закладена в проект державного бюджету.

Л.Гриневич уточнила, що дві українські компанії виграли тендери ЦЕРН на постачання матеріалів.

За словами представника України в ЦЕРН Бориса Гриньова, в тендерах переміг Інститут сцинтиляційних матеріалів НАН України, який постачатиме пластмасові сцинтилятори для експериментів, а також приватна компанія, яка постачатиме мікрокабелі за унікальною технологією.

Суми тендерів: 380 і 180 тис. швейцарських франків відповідно, термін виконання - 2017-2018 роки.

Старший радник із роботи з асоційованими членами ЦЕРН Крістоф Шафер зазначив, що нині в цій організації працює 110 українських науковців.

Л.Гриневич додала, що щорічно близько 30 педагогів, 30 учнів і студентів з України беруть участь в освітніх програмах ЦЕРН.

ЦЕРН (CERN - фр. Conseil Europen pour la Recherche Nuclеaire) - Європейська організація з ядерних досліджень, найбільша у світі лабораторія фізики високих енергій, яка розташована у Швейцарії на кордоні з Францією. У ЦЕРН розташований Великий адронний колайдер - найбільший експериментальний прискорювач часток.

Як повідомлялося, 3 жовтня 2013 року Україна підписала угоду про асоційоване членство в ЦЕРН.

У жовтні 2016 року Міністерство освіти заявило про набуття Україною статусу асоційованого члена ЦЕРН після оплати членського внеску.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Час обмеження потужності енергопостачання для промисловості збільшився більш ніж удвічі

Сольський підбив підсумки за основними напрямами фінансування агросектору у 2022-2024 роках

"Епіцентр" фіксує зростання попиту на зарядні станції в 4,5 раза і готовий до можливого стрибка запитів на генератори

Дефіцит е/е значний протягом майже всієї доби, за винятком годин активної роботи ВДЕ - "Укренерго"

"Нафтогаз" готовий надати свою інфраструктуру для оперативного підключення газової генерації е/е і забезпечити її газом - СЕО

Харків'яни та жителі області отримають збільшену субсидію та пільгу на електроенергію в неопалювальний сезон

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА