19:23 03.11.2017

"Укртатнафта" має намір повністю перейти на азербайджанську нафту в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію "Укрнафти"

2 хв читати
"Укртатнафта" має намір повністю перейти на азербайджанську нафту в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію "Укрнафти"

ПАТ "Укртатнафта" (Кременчуцький НПЗ) має намір повністю відмовитися від переробки української нафти на користь азербайджанської в разі незмінності правил ціноутворення на продукцію ПАТ "Укрнафта", йдеться в листі від 1 листопада, текст якого має агентство "Інтерфакс-Україна".

"Укртатнафта" планує найближчим часом повністю припинити закупівлю української нафти та перейти на переробку азербайджанської нафти, якщо ситуація з ціноутворенням української нафти не зміниться", - повідомляється в листі "Укртатнафти" на адресу глави "Укрнафти".

Як зазначено в документі, на думку керівництва Кременчуцького НПЗ, поточна стартова вартість української нафти на аукціонах є завищеною.

"На останньому аукціоні стартова ціна української нафти становила 14 тис. 641,43 грн/тонна на родовищі, що дорівнює $62,5/барель, тоді як котирування нафти Brent перебували в межах $56-58. Відповідно, "Укртатнафта" вважає економічно недоцільним купувати українську нафту, яку прирівняли за ціною до преміального сорту Azeri Light, до митної вартості якої також входять фрахт, перевалка, страхування, демередж та умови постачання в Одесу без передоплати", - зазначили в компанії.

В "Укртатнафті" нагадують, що така ситуація склалася через формування стартової ціни з огляду на вартість імпортованої до країни нафти ("Укртатнафта" за 15 днів імпортувала понад 50 тис. тонн нафти Azeri Light) - раніше стартова ціна формувалася з огляду на котирування Platts (оскільки імпорт до країни був нижчий за встановлену постановою Кабміну межу в 50 тис. тонн).

"Збільшення обсягів закупівлі азербайджанської нафти призвело до виникнення проблеми, яку можна вирішити тільки на законодавчому рівні. Згідно з п.19 чинної постанови Кабміну №570 від 16 жовтня 2014 року, при значних обсягах митного оформлення імпортної нафти стартова ціна української нафти на аукціоні визначається на підставі довідки ДФС про митну вартість імпортованої нафти", - уточнили в "Укртатнафті".

Як повідомлялося, ПАТ "Укрнафта" звернулася до НАК "Нафтогаз України" з проханням про викуп 162,2 тис. тонн нафти та 700 тонн газоконденсату, які не вдалося реалізувати на основних і додаткових біржових торгах №228 та 228Д через відсутність попиту.

Продаж українських нафти та газоконденсату через біржовий аукціон є обов'язковим у разі, якщо контрольний пакет добувача належить державі або він працює на умовах спільної діяльності з держкомпанією.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Обмеження енергоспоживання для промисловості повертаються на вечір - "Укренерго"

Офіційний курс гривні може знизитися влітку до 40 грн/$1 і нижче у зв'язку з новими кроками валютної лібералізації - банкіри

Мінсільгосп США прогнозує скорочення врожаю пшениці в Україні у 2024р на 8,7% і кукурудзи на 12,9%

Феросплавні заводи розглядають можливість запуску підприємств після простою з жовтня 2023 року

НБУ в п'ятницю опустив офіційний курс гривні ще на 17 коп. - до 39,72 грн/$1

Акціонери ПФТС схвалили і збільшення СК вдвічі, і можливу здачу ліцензії, біржа розраховує на діалог з регулятором

Кабмін виділив майже 7,2 млрд грн на відновлення енергосистеми України - Шмигаль

Інфляція в Україні у квітні 2024 р. знизилася до 0,2%, у річному виразі збереглася на рівні 3,2% - Держстат

Шмигаль: Ситуація в енергетиці зараз одна з найскладніших, іще раз закликаю до економії

Для бізнесу та промисловості Києва з 18:00 п'ятниці до 07:00 суботи запроваджуються обмеження споживання електроенергії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА