17:30 18.10.2017

НБУ підвищив ставку 3-міс. депосертифікатів до 14,25%

2 хв читати
НБУ підвищив ставку 3-міс. депосертифікатів до 14,25%

Національний банк України (НБУ) в середу розмістив на тендері 84-денні депозитні сертифікати на 369 млн грн, підвищивши граничну ставку до 14,25% річних із 14% річних тижнем раніше.

НБУ уточнив, що задовольнив заявки 11 банків, тоді як тиждень тому, коли він залучив 295 млн грн, було задоволено заявки шести банків.

Інформація про інші параметри тендера наразі відсутня.

Як повідомлялося, НБУ вирішив відновити розміщення тримісячних сертифікатів у зв'язку з тим, що Міністерство фінансів не здійснює розміщення тримісячних ОВДП, а терміни угод на міжбанківському кредитному ринку не перевищують двох тижнів, що ускладнило процес ціноутворення для інших інструментів, зокрема валютних форвардів. Розміщення тримісячних депозитних сертифікатів і вторинна торгівля ними, за задумом центробанку, має виправити таку ситуацію, сприяти формуванню кривої дохідності та підвищити ефективність трансмісійного механізму монетарної політики.

Погашення однієї серії депозитних сертифікатів, випущених протягом чотирьох тижнів, відбуватиметься одночасно, в один день. Якщо на першому тендері їх термін обігу 91 день, то на наступному через тиждень - 91 "мінус" сім днів, ще через тиждень - 91 "мінус" 14 днів, в останній тиждень - 91 "мінус" 21 день.

Перший після лютого тендер відбувся 13 вересня. При пропозиції в 500 млн грн попит становив 2,29 млрд грн, через тиждень він зменшився до 1,55 млрд грн, але ставку Нацбанк знизив до 12,7%.

У наступні три тижні при тій самій пропозиції попит продовжив знижуватися: спочатку до 0,76 млрд грн, потім до 0,38 і 0,35 млрд грн, що призвело до зростання ставки спочатку до 12,89%, потім до 13,5% і 14% річних.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

НБУ у середу послабив курс гривні на 9 коп.

Велика Британія збільшить свій внесок у Фонд підтримки енергетики на £20 млн

Україна увійде наступного опалювального сезону з запасами в ПСГ не менше 13 млрд куб. м – голова Нафтогазу

Шмигаль доручив затвердити графіки ремонтів енергооб'єктів і кроки щодо посилення їх захисту до початку опалювального сезону 2024/25 років

США виділять понад $190 млн на підтримку енергосектору України протягом п'яти років

Рада викликала керівника БЕБ

"Укренерго" обмежить промспоживачів і бізнес із 18:00 до 23:00, не виключає можливості аварійних відключень населення

Енергетики повернули світло понад 50 тис. абонентам, відключеним унаслідок повітряної атаки РФ уранці середи - Міненерго

Кабмін створив штаб підготовки до опалювального сезону

Кабмін змінив умови оренди держмайна на час воєнного стану: Хто зможе не платити

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА