Телеком

Очікуємо від нового голови правління НСТУ продовження реформи "Суспільного" - Остапа

Голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ), заступник шеф-редактора "Детектор медіа", член Комісії з журналістської етики Світлана Остапа зазначає, що головним очікуванням від новообраного члена правління НСТУ Миколи Чернотицького є продовження реформи суспільного мовника "Суспільне".

"Звісно, ми очікуємо від новообраного голови правління, що він продовжить реформу. Насамперед робитиме все можливе, щоб НСТУ стала впливовим мовником, якому люди довірятимуть більше за комерційні канали, посилюватиме критичне мислення і стане майданчиком для дискусій, де суспільство визначатиме свої пріоритети", - сказала Остапа в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона наголосила, що, на її думку, конкурс на посаду голови правління відбувся прозоро та максимально відкрито.

"На корпоративному сайті були оприлюднені всі необхідні документи, програми та резюме кандидатів. На посаду голови правління подалися 15 претендентів, 16-й - заступник голови Офісу президента України Юрій Костюк - не встиг подати повний пакет документів, тому ми його не допустили до конкурсу. Також наглядова рада не допустила до конкурсу ще двох претендентів, які не змогли підтвердити свій п'ятирічний керівний досвід у медіа", - пояснила Остапа.

За її словами, новообраний голова отримав дві третини голосів (10 із 15), хоча йому було достатньо простої більшості для перемоги. Тепер із ним мають підписати контракт.

Остапа розповіла, що конкурс відбувався у два етапи.

"Після першого туру - конкурсу програм - до другого із 13 кандидатів ми відібрали лише чотирьох. У деяких були неякісні програми, у деяких - проблеми з доброчесністю, і наглядова рада їх відсіяла. Більшість із тих, хто подавався на посаду, це люди, які були причетні або до Суспільного, або до державного мовника УТ-1 (який згодом став "UA: Першим" - ІФ)", - зазначила вона.

За словами Остапи, засідання наглядової ради, під час якого відбулися вибори, транслювалося на YouTube та у Facebook.

Голова наглядової ради НСТУ зазначила, що в запропонованій Чернотицьким програмі розвитку НСТУ їй найбільше імпонує те, що він запропонував у регіональному мовленні, тобто синхронізуватися з реформою децентралізації та розширити корпункти каналу на великі міста, великі центри ОТГ або центри районів.

"Наразі у нас філія географічно прив'язана до області, але є великі міста, які не є обласними центрами, проте мають велику кількість населення. Звісно, було б цікаво, щоб там були корпункти", - зазначила вона.

Крім того, додала Остапа, Чернотицький запропонував подальший розвиток диджитал напряму. "Молодь йде в інтернет, майже не дивиться телевізор, тому треба йти до неї через ті гаджети, які вона використовує. Крім розвитку диджитал, Чернотицький пропонує розвиток ОТТ-платформи", - сказала вона.

На її думку, найбільшим викликом для нового голови правління будуть зміни на флагманському каналі "UA: Перший". "Чомусь майже всі політики порівнюють Суспільне лише з "UA Першим", дорікають низькими рейтингами. Вони думають, що величезний бюджет понад 2 млрд грн, який дали цього року майже повністю (вперше за п'ять років), йде на один канал. Але це неправда. На один канал йде набагато менше, всього декілька сотень мільйонів гривень", - зазначила Остапа.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ