Телеком

Мінцифри та фонд QPDigital розвиватимуть AI, Blockchain і GameDev в Україні

Міністерство цифрової трансформації України та венчурний фонд QPDigital підписали меморандум про взаєморозуміння щодо стратегічного партнерства з розвитку в Україні передових напрямів IT-діяльності: штучного інтелекту (artificial intelligence, AI), блокчейну та створення ігор (Game Development, GameDev).

Відповідний меморандум підписали заступник міністра цифрової трансформації України з питань розвитку IT Олександр Борняков і директор QP Digital Денис Вальвачев у Києві в четвер.

Документ передбачає співпрацю за такими напрямами:

- сприяння розвитку освіти і науки в галузі IT;

- стимулювання економіки шляхом розвитку IT-індустрії в Україні;

- розроблення та реалізація екосистемних ініціатив у сфері IT;

- створення та розвиток сучасної інноваційної інфраструктури;

- залучення зовнішніх інвестицій в Україну та підвищення частки української ІТ-індустрії на світовому ринку.

"Особливість нашого співробітництва з QP Digital полягає в тому, що компанія не просто інвестує в стартапи таких трендових технологій та індустрій, як AI, GameDev, Blockchain, а й інвестує у вертикалі Deep & Spacetech. Разом з QP Digital ми будемо навчати фінансової та інвестиційної грамотності студентів провідних технічних вишів України та плануємо запуск освітнього проекту", - пояснив Борняков.

Основною метою меморандуму є взаємовигідне співробітництво сторін, спрямоване на створення сприятливих умов для розвитку внутрішнього IT-ринку, який зможе створювати власні продукти, конкуруючи зі світовими компаніями.

"Ми разом з Мінцифрою працюватимемо над тим, щоб компанії працювали не тільки на експорт, а насамперед для внутрішнього ринку. Покращуючи IT-екосистему, ми зможемо сприяти активному розвитку штучного інтелекту, блокчейну, геймдеву, IT-логістики, шляхом автоматизації процесів, що особливо важливо під час пандемії", - наводяться слова CEO QPDigital Вальвачева в повідомленні Мінцифри.

Представники венчурного фонду QPDigital уже приєдналися до створення стратегії розвитку ринку віртуальних активів в Україні.

Планується також спільне проведення хакатону й запуск освітнього проекту про інвестиції та стартапи.

Венчурний фонд QPDigital розміром $100 млн розпочав роботу наприкінці 2020 року, він є проектом інвестиційної компанії Quarter Partners.

Фонд спеціалізується на ранніх раундах інвестицій, від pre-seed до раунду А. Середній чек - $500 тис. У портфелі фонду вже шість угод на загальну суму $3 млн, серед проектів: Watched, WareTeka, ABM Cloud, Doc.UA.

Фонд Quarter Partners інвестує у бізнеси з високим потенціалом зростання для їх розвитку та подальшого продажу стратегічним інвесторам. Засновником фонду є український інвестор Андрій Іванов. Quarter Partners здійснив угоди із залучення акціонерного капіталу та продажу бізнесів стратегічним інвесторам на загальну суму понад $5 млрд.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ