Телеком

ІнАУ просить парламент відхилити президентські поправки до закону "Про електронні комунікації"

 Інтернет-асоціація України (ІнАУ, Київ) закликає Верховну Раду відхилити пропозиції президента до закону "Про електронні комунікації" (№3014 від 5 лютого 2020 року).

Згідно з текстом відкритого листа ІнАУ на адресу лідерів парламентських фракцій, асоціація неодноразово закликала парламент упровадити в закон про електронні комунікації європейські підходи щодо захисту малого і середнього бізнесу та запобіжники від посилення монополізму.

"Були сподівання, що необхідні кроки в напрямку наближення цього закону до європейських зразків здійснить президент. Днями він направив пропозиції (вето) на цей закон. Але виявилось, що президент пропонує рух в протилежний бік: серед іншого позасудове знімання інформації з каналів телекомунікацій, дискримінацію телекомунікацій перед іншими господарчими сегментами, посилення адміністративного тиску на операторів", - наголошують в ІнАУ.

Асоціація закликає парламент відхилити зазначені пропозиції і тим самим не допустити безпідставних порушень законних прав споживачів і постачальників електронних комунікаційних послуг.

У пропонованих президентом поправках зазначається, що закон не враховує ситуацій, що потребують екстрених дій держорганів у разі загроз національній безпеці, економічному добробуту та прав людини. Також він наголосив, що вважає за необхідне збереження наявного в законі "Про телекомунікації" підходу до визначення структури власності юридичних осіб - операторів телекомунікацій, які здійснюють діяльність із надання послуг щодо технічного обслуговування й експлуатації багатоканальних цифрових мереж ефірного теле- та радіомовлення із загальнонаціональним покриттям.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський не підписав і повернув до парламенту закон про електронні комунікації (№3014) зі своїми пропозиціями.

Верховна Рада ухвалила закон 30 вересня 2020 року. 13 жовтня його підписав голова парламенту Дмитро Разумков і скерував на підпис президенту.

Законопроект, зокрема, уточнює термінологію у сфері електронних комунікацій, впроваджує принцип мінімально необхідного та передбачуваного регулювання галузі, а також принципи прозорості, відсутності дискримінації та технологічної нейтральності.

Крім того, законопроект пропонує впровадити повідомний принцип реєстрації суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій; упровадити консультації з учасниками ринку з усіх питань, що зачіпають їхні інтереси, та встановити процедуру подання документів до регуляторного органу в електронному вигляді.

Документ передбачає зниження потенційно можливого тиску на суб'єктів господарювання у сфері електронних комунікацій і зменшення кількості перевірок на їхній території.

Крім того, законопроект пропонує впровадити універсальну послугу у сфері електронних комунікацій, яка покликана забезпечити доступність (зокрема й цінову) для населення послуг надання доступу до інтернету та голосового зв'язку.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ