Спорт

Київ або Донецьк можуть претендувати на проведення Євро-2020 - Г.Суркіс

Екс-президент Федерації футболу України, член виконкому УЄФА Григорій Суркіс вважає, що Київ або Донецьк можуть претендувати на проведення матчів чемпіонату Європи 2020 року, які відбудуться в різних містах у всій Європі згідно з нещодавнім рішенням УЄФА.

"У принципі не може йтися про те, щоб претендентами на місце проведення турніру стали відразу кілька міст однієї країни. Але я впевнений, що ФФУ намагатиметься провести консультації з урядом, щоб Україна також подала заявку. А в нас, відповідно, є тільки два міста-претенденти: Донецьк із його 50-тисячною "Донбас Ареною" і Київ із 70-тисячним НСК "Олімпійський", - сказав він в інтерв'ю виданню "Спорт-Экспресс в Украине".

На його думку, стадіони, на яких відбудуться матчі турніру, мають приймати щонайменше 50 тис. глядачів. "Також зрозуміло, що УЄФА, можливо, відмовиться від прийому заявок, якщо в них ітиметься про споруджувані стадіони", - додав він.

Роботу над концепцією проведення Євро-2020 доручено комітету зі змагань національних збірних, головою якого є Г.Суркіс. За його словами, до засідання виконкому УЄФА в березні контури формату турніру, зокрема, вимоги до кандидатів на проведення першості, повинні мати завершений вигляд.

Г.Суркіс бачить також проблему в процедурі голосування всередині виконкому УЄФА. "За чинними правилами, причетні до предмета голосування його члени мають залишити залу засідання, доки їхні колеги висловляться. Оскільки рішення, які прийматимуться в контексті організації турніру 2020 року, стосуватимуться не однієї і не двох країн, ми маємо уникнути ситуації, коли більшість членів виконкому щоразу будуть позбавлені можливості голосування. Над цим доведеться всерйоз посушити голову", - сказав він.

Член виконкому УЄФА припускає, що до списку міст-учасників Євро-2020 можуть потрапити міста, які раніше не приймали таких масштабних спортивних заходів. "Але я думаю, що це питання зарано обговорювати, оскільки ще не знаємо, хто саме подасть заявки на проведення. Крім того, як я уже казав, ми ще повністю не розуміємо, якими будуть критерії відбору. Крім місткості стадіонів, напевно, враховуватиметься і географічний фактор. Адже не можна розтягнути турнір по Європі так, щоб від цього постраждали інтереси вболівальників", - пояснив він.

Незважаючи на наявні складнощі, Г.Суркіс вважає ідею президента УЄФА Мішеля Платіні про таке проведення Євро-2012 "воістину геніальною", адже запропонований формат, на його думку, дасть змогу реально об'єднати навколо футболу практично всю Європу.

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ