Пресрелізи

Сексуальне насилля під час конфлікту — ще один вид зброї проти мирного населення, елемент злочину проти людяності

З 2014 року від різних форм СНПК постраждали сотні людей. Від початку повномасштабного вторгнення їхня кількість значно зросла: лише зареєстрованих фактів СНПК нараховується 274. А скільки людей ще мовчать про свій біль? Скільки перебувають у жахливих умовах окупації та полону й навіть не мають змоги говорити?

СНПК — злочин, про який страшно говорити. Постраждалі замовчують свій біль через страх соціальної стигматизації, адже багатьом із них соромно за те, що вони пережили. Осуд, відчуття провини і незахищеності, соціальний тиск змушують людей мовчати. Але цей біль лише накопичується й може навіть руйнувати життя. 

Усі мають розуміти: постраждалі ніколи не винні в тому, що з ними трапилося, адже в насиллі завжди винний той, хто його вчинив. 

На міжнародній конференції «Відновлення прав постраждалих від сексуального насильства, повʼязаного з конфліктом: елемент миру та світової безпеки», що відбулася 4-5 березня, Віцепрем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина представила пілотний проєкт «Невідкладні проміжні репарації для постраждалих від сексуального насилля під час війни в Україні», створений спільно з Глобальним фондом тих, хто пережили насильство, Урядовою уповноваженою з питань гендерної політики та громадськими організаціями, що займаються правовою та психологічною підтримкою постраждалих:

«Ми ініціювали розробку та впровадження пілотного проєкту «Невідкладних проміжних репарацій для постраждалих від СНПК». Ми розробили систему формування таких репарацій, яка передбачає виявлення постраждалих, ідентифікацію кейсів, ухвалення рішень про відповідність критеріям і виплату проміжних компенсацій» (автор).

 

Під час реалізації цього проєкту особлива увага приділяється забезпеченню якісних, холістичних, репараційних заходів з урахуванням конфіденційності інформації та підходу, орієнтованого на постраждалого.

Постраждалі від СНПК можуть звернутися за комплексною юридичною та психологічною підтримкою до спеціальних сервісів допомоги.

СНПК — злочин, що немає терміну давності, тож звернутися за допомогою можна в будь-який момент.

Свідчення постраждалих від СНПК є доказами, що можуть допомогти довести вчинення воєнних злочинів, злочинів проти людяності, геноциду проти українського народу, повернути відчуття справедливості для сотень людей не лише в Україні, але й в усьому світі.

 

Реклама
Реклама

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ