Пресс-релизы

Попытка закрытия дела Лагуна по правкам Лозового: Киевский апелляционный суд продолжит рассмотрение апелляционной жалобы прокуратуры

(подаётся на языке оригинала)

20 березня о 9:45 Київський апеляційний суд продовжить розгляд апеляційної скарги прокуратури на ухвалу слідчого судді Печерського суду про закриття кримінальної справи № 757/26714/22-к на підставі правок Лозового.

Йдеться про кримінальну справу, у якій ексвласник "Дельта Банку" Микола Лагун звинувачується у завданні збитків банку на суму понад 248 млн грн та у несплаті податків з операцій купівлі-продажу цінних паперів. Цей епізод є частиною ширшої справи про розтрату 1 млрд 144 млн грн (149 млн дол.), що інкримінується Лагуну та колишнім топменеджерам "Дельта Банку".

Нагадаємо, розгляд кримінальної справи № 757/26714/22-к у Київському апеляційному суді став можливим після відповідного рішення Верховного Суду, винесеного в грудні 2023 року. У своєму рішенні Верховний Суд скасував попередню ухвалу Київського апеляційного суду та дійшов висновку, що рішення слідчого судді Печерського суду зобов’язати прокурора закрити кримінальне провадження було прийняте "поза межами повноважень слідчого судді".

У жовтні 2023 року Лагун був оголошений у розшук Шевченківським районним судом м. Києва в іншій кримінальній справі № 761/8406/23, у якій він виступає обвинуваченим за епізодом щодо виведення з банку коштів на суму понад 76,5 млн дол. США. Як відомо зі свідчень адвокатів Лагуна, він перебуває за межами України, в Республіці Австрії, що з огляду на систематичну неявку Лагуна в судові засідання створює підстави для ініціювання його міжнародного розшуку.

Довідково: У березні 2015 року Національний банк України відніс АТ "Дельта Банк" до категорії неплатоспроможних, а у жовтні того ж року ухвалив рішення про відкликання банківської ліцензії та ліквідацію банку. Як стверджує ФГВФО, збитки банку були спричинені виведенням з нього активів, починаючи з 2011 року, шляхом кредитування пов’язаних компаній в Україні та перерахування ними отриманих коштів за кордон за фіктивними контрактами. Ці дії призвели до неплатоспроможності банку у 2015 році та нестачі коштів для розрахунку з його кредиторами під час виведення установи з ринку. Загалом, за розміром завданих державі та фінансовій системі України збитків, Микола Лагун є другим після колишнього власника "ПриватБанку" Ігоря Коломойського.

 

 

Реклама
Реклама

ЕЩЕ ПО ТЕМЕ

ПОСЛЕДНЕЕ